Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ES SANKCIJOS RUSIJAI
Kaliningrado tranzitas: Europos Komisija jau apsisprendė – riboti negalima?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Madrido
Europos Komisija
Europos Komisijos būstinė.

Naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi šaltiniais Briuselyje, trečiadienį pranešė, kad prekyba per Lietuvą į Rusijos eksklavą Kaliningradą gali būti normalizuota per kelias ateinančias dienas. Madride esantis Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad viskas Europos Komisijos rankose.

„Turime pažvelgti realybei į akis, – „Reuters“ cituoja vienas pareigūną, tiesiogiai susipažinusį su diskusijomis dėl Kaliningrado tranzito ribojimo. – (Vladimiras Putinas – „Reuters“ past.) turi daug daugiau svertų nei mes. Mes suinteresuoti rasti kompromisą.“

Pasak ES pareigūnų, vedamos derybos dėl to, kad Kaliningradui nebūtų taikomos ES sankcijos.

Nors Madride vykstančiame NATO viršūnių susitikime pagrindinis dėmesys Aljanso stiprinimui ir Rusijos grėsmei, tačiau Lietuvos atstovams nepavyko išvengti Kaliningrado tranzito ribojimo temos.

„Nekalbėkime apie jokius koridorius. Jokių koridorių nebus. Bus griežta patikra, bet aš nenoriu užbėgti už akių sakydamas, koks bus Europos Komisijos – ne mūsų dokumentas. Europos Komisija paskelbs sąlygas ir mes susipažinsime su jomis“, – trečiadienį dieną Madride kalbėjo prezidentas.

Į dideles diskusijas dėl Kaliningrado tranzito nenorėjo leistis ir Madride taip pat esantis Lietuvos diplomatijos vadovas G. Landsbergis. Pasak jo, konsultacijos vyksta dėl ES sankcijų Rusijai įgyvendinimo ir kol kas jokių specifinių žingsnių šioje srityje dar nėra.

„Visų pirma, nėra jokio nei laimėjimo, nei pralaimėjimo. Tranzitas vyksta, sustabdyta tik 0,7 proc. (...) Tranzitas vyko ir net įgyvendinus sankcijas visa apimtimi, jis toliau vyks: žmonės važiuos, nes yra tokie susitarimai, nesankcionuotos prekės lygiai taip pat važiuos, – kalbėjo ministras. – Mūsų principinė pozicija yra ta, kad Lietuva jokiu būdu negali būti traktuojama kaip išskirtinė valstybė tranzito atžvilgiu. (...) Visos taisyklės turi būti universalios ir taikomos kiekvienai valstybei.“

Praėjusią savaitę įtakingas Briuselio leidinys Politico.eu irgi pranešė, kad Europos Komisijos ir Lietuvos požiūris į Kaliningrado tranzito ribojimus skiriasi. Teigiama, kad du pareigūnai patvirtino, jog naujosiose Europos Komisijos gairėse aiškiai nurodoma, jog Lietuvos muitinė turi tikrinti prekes, kad būtų išvengta sankcijų vengimo, tačiau gali leisti toliau gabenti metalus, kurie patenka į ES sankcijų eksporto ribojimus, jei jie skirti Rusijos vidaus rinkai, t. y. Kaliningrado sričiai.

Tuo metu Lietuvos muitinės departamentas anksčiau nurodė, kad kovo 15-ąją priimtame ES sankcijų pakete buvo įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams pagal sutartis, sudarytas iki birželio 17-osios ir negali būti gabenami per bendrijos šalių teritorijas.

Tranzito į Kaliningrado sritį ribojimas sukėlė Maskvos įniršį ir ši pažadėjo, kad „pasekmės turės didelį neigiamą poveikį Lietuvos gyventojams“.

2022 06 29 18:58
Spausdinti