Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PAGALBA UKRAINAI
KAM pasirašė sutartį dėl dronų kamikadzių įsigijimo Ukrainai
BNS
Bendrovė
„Warmate“ dronas.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) penktadienį pasirašė sutartį dėl Ukrainai skirtų dronų kamikadzių įsigijimo iš Lenkijos įmonės.

Už Lietuvos piliečių suaukotus pinigus iš Lenkijos įmonės „WB Group“ bus įsigyjamos dronų sistemos „Warmate“, jos bus perduotos Ukrainai.

Viceministras Vilius Semeška yra sakęs, jog iš Lenkijos bus nupirkti du pilni komplektai, sudarantys paleidimo sistemą ir 37 vienetus skraidančių šaudmenų, vadinamųjų dronų kamikadzių. Anot jo, perkami dronai gali nešti sprogmenis ir naikinti tankus, vadavietes.

Jų poreikis suderintas su Ukrainos kariuomene.

Numatyta, kad šias sistemas gamintojai pateiks spalio–lapkričio mėnesiais.

Lengvai transportuojami „Warmate“ dronai kamikadzės sveria apie 5,7 kg, gali veikti 30 km atstumu ir atakuoti 150 km/h greičiu.

Lėšas šiam įsigijimui rinko „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas. Jo iniciatyva „Legion of Boom“ surinko per 2 mln. eurų, pusę šios sumos teks skraidančio šaudmens sistemai „Warmate“ įsigyti.

KAM liepą perdavė Ukrainos kariuomenei kovinį droną „Bayraktar TB2“. Šiam orlaiviui lėšas taip pat surinko Lietuvos visuomenė, tačiau „Bayraktar“ gamintoja Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė jį padovanoti.

Už suaukotus 1,5 mln. eurų dronas buvo apginkluotas, o likę 4,4 mln. eurų skirti kitai gynybinei ir humanitarinei paramai Ukrainai, taip pat ir atstatomajai pagalbai.

2022 09 30 11:59
Spausdinti