Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Kariuomenės viešieji pirkimai iš „Nota bene“ vėl atsidūrė teisėsaugos akiratyje
BNS
(BNS nuotr.).

Prieš metus kilęs „Auksinių šaukštų“ skandalas buvo ne vienintelis teisėsaugai įtarimų sukėlęs pirkimas – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo tirti iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenės įsigytų gertuvių sandėrį.

Anot STT, 2015 metais vykdant įvairių ekipuotės prekių pirkimą, buvo parengtos techninės specifikacijos gertuvėms ir nurodyti tam tikri konkretūs reikalavimai, dėl kurių buvo atmestas gerokai pigesnis kito tiekėjo pasiūlymas. „Dėl to galimai buvo padaryta didelė žala Lietuvos kariuomenei“, – teigiama pranešime. Atliekant tyrimą bus siekiama išsiaiškinti, kodėl rengiant reikalavimus viešajam pirkimui, buvo nurodyta labai tiksli neesminės gertuvės priedo detalės specifikacija. STT remiasi Lietuvos kariuomenės audito išvada, kad funkciniu požiūriu toks konkrečių techninių specifikacijų reikalavimas nėra būtinas. Kariuomenės vado atstovas spaudai majoras Mindaugas Neimontas BNS sakė, kad į teisėsaugą dėl minėto pirkimo kreipėsi Karo policija. Pasak jo, gertuvių pirkimą laimėjo bendrovė „Nota bene“. „Po ažiotažą sukėlusių pirkimų iš „Nota bene“ kariuomenės vado prašymu Krašto apsaugos ministerijos auditoriai patikrino visus 2015 – 2016 metais Lietuvos kariuomenėje vykusius pirkimus, susijusius su „Nota bene“, – teigė karininkas.
„Po ažiotažą sukėlusių pirkimų iš „Nota bene“ kariuomenės vado prašymu Krašto apsaugos ministerijos auditoriai patikrino visus 2015 – 2016 metais Lietuvos kariuomenėje vykusius pirkimus, susijusius su „Nota bene“
„Auditorių išvadose buvo siūlymas papildomai įvertinti būtent gertuvių viešąjį pirkimą. Po patikrinimo Karo policija kreipėsi į prokuratūrą, nuo ko ir prasidėjo šitas ikiteisminis tyrimas“, – pridūrė jis. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis teigė, kad „tai gera galimybė pabaigti išsikuopti tai, kas buvo ir kas buvo daryta ne visai gerai“. „Problema dėl anksčiau naudotos praktikos dėl specifikacijų yra žinoma. Pirmą mano buvimo poste mėnesį mačiau atitinkamas audito išvadas, taip pat šnekėjau su Viešųjų pirkimų tarnyba ir iš tikrųjų buvo labai aiškūs signalai, kad reikia keisti tą praktiką, kas šiuo metu tikrai pakeista, išskyrus tuos atvejus, kai detali specifikacija tikrai yra būtina, ir tai veikia“, – antradienį žurnalistams Rukloje sakė R.Karoblis. STT atstovė spaudai Renata Endružytė BNS nurodė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas praėjusią savaitę. Įtarimai dar niekam nepateikti. Pernai didelės kritikos buvo sulaukęs 2014 metų kariuomenės pirkimas, kai iš bendrovės „Nota Bene“ lauko virtuvės įrankiai buvo įsigyti kelis kartus didesne nei rinkos kaina. Kilus ažiotažui dėl „auksinių šaukštų“ istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 20 14:13
Spausdinti