Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MĖNESIO ŽMOGUS
Kas jis, naujasis Rusijos premjeras Michailas Mišustinas?
IQ
Scanpix
Michailas Mišustinas ir Vladimiras Putinas.

Naujasis Rusijos premjeras Michailas Mišustinas (53 metų) Valstybės Dūmos buvo paskirtas sausio 16-ąją. Daug spalvingesnė asmenybė, nei galima tikėtis iš pirmo žvilgsnio, patvirtinta 383 balsais, nė vienam įstatymų leidėjui nebalsavus prieš.

Pasiūlymas premjeru paskirti M. Mišustiną, palyginti menkai žinomą technokratą, nuo 2010 m. vadovaujantį mokesčių tarnybai, pasirodė po to, kai netikėtai atsistatydinus ministrui pirmininkui Dmitrijui Medvedevui, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pristatė virtinę konstitucinių reformų šalies politinei sistemai pertvarkyti.

M. Mišustinas yra visiška D. Medvedevo priešingybė. Buvęs ministras pirmininkas mėgo daug šnekėti įvairiais teoriniais klausimais, bet nesiimdavo konkrečių veiksmų, o naujasis premjeras pagarsėjo kaip ypač efektyvus užduočių vykdytojas. Jis turi savo nuomonę apie ekonomiką, politiką, strateginius valstybės tikslus ir perspektyvą, bet jos iki šiol neafišavo.

Per dešimtmetį M. Mišustinui pavyko ne tik smarkiai padidinti mokesčių surinkimą, bet ir sukurti sistemą, leidžiančią beveik realiuoju laiku stebėti bet kurią šalies verslo veiklą. Praėjusių metų liepą galutinai baigta pereiti prie naujos kasos aparatų naudojimo tvarkos, numatančios mokesčių institucijoms perduoti informaciją apie atsiskaitymus internetu.

Moderniosios technologijos naujajam Rusijos premjerui nesvetimos gal ir dėl to, kad jis karjerą pradėjo devintojo dešimtmečio pradžioje Tarptautiniame kompiuterių klube, kuris užsiėmė užsienio kompiuterinių technologijų diegimu Rusijoje.

2008–2010 m. M. Mišustinui teko dirbti buvusio savo viršininko Boriso Fedorovo, kuris kartu su amerikiečių investuotoju Charlesu Ryanu įkūrė įmonę UFG, investicijų versle.

Taigi, į oficialią Rusijos politikos sceną lipa gabus organizatorius, kuriam per pastaruosius du dešimtmečius pavyko padirbėti įvairiose vadybos komandose. Šimtu procentų technokratas, ištikimai vykdantis bet kurią jam paskirtą užduotį. Kyla klausimas, ar jis sugebės įgyvendinti nacionalinius projektus ir pasiekti modernizacijos proveržį, apie kurį jo pirmtakas svarstė nuo 2007 m. Strategijos seniai parašytos, išteklių yra, tik neaišku, ar naujasis ministras pirmininkas turės įgaliojimus ir V. Putino paramą įgyvendinti šias idėjas.

Tinka miniai

Premjeras žaidžia ledo ritulį, deklaruoja esąs religingas, palaiko gerus santykius ir su oligarchais, ir su saugumo tarnybomis, nenuskambėjo dideliuose korupcijos skandaluose, nors turi prabangaus nekilnojamojo turto, o vienas sūnų mokėsi vienoje brangiausių pasaulio mokyklų „Institut Le Rosey“, Šveicarijoje. Nepatvirtinti gandai, kad laisvalaikiu kuria dainas žinomiems Rusijos atlikėjams, tik suteikia savotiško žavesio technokratiško sukirpimo premjerui.

2020 02 17 10:50
Spausdinti