Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


IŠPUOLIS
Kas žinoma apie A. Navalno bendražygio užpuolimą Vilniuje?
BNS
ELTA
X
Leonidas Volkovas po užpuolimo.

Vilniuje antradienio vakarą užpultas kalėjime numarinto Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygis Leonidas Volkovas jau paleistas iš ligoninės. Užpuolikas kol kas nerastas, bet policija daro viską, kad jį suimtų.

Pats L. Volkovas anksti trečiadienį platformoje „Telegram“ paskelbė žinutę su pažadu tęsti kovą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Mes dirbsime ir ir mes nepasiduosime“, – sako jis vaizdo įraše ir priduria, kad jo užpuolimas, per kurį jam buvo sulaužyta ranka, buvo „tipiškas banditiškas pasisveikinimas“ nuo V. Putino pakalikų.

Kaip skelbia Policijos departamentas, Vilniuje, Žuvėdrų gatvėje, L. Volkovas buvo užpultas apie 22 valandą.

„Vyras užpuolė mane kieme, maždaug 15 kartų smogė man į koją. Koja lyg ir nieko. Skauda vaikščioti [...]. Tačiau sulaužė ranką“, – savo įraše „Telegram“ sakė L. Volkovas.

„Jie tiesiogine prasme norėjo padaryti iš manęs šnicelį“, – pridūrė jis.

Į pranešimą apie Vilniuje užpultą ir sunkiai sužalotą L. Volkovą reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai.

„Apie šį įvykį galėčiau pasakyti, kad į minėtą pranešimą apie padarytą nusikaltimą reagavo gausios policijos pajėgos, „Aro“ pareigūnai, specialiosios paskirties pareigūnai. Buvo dirbama visą naktį tiek įvykio vietoje, tiek atlikti kiti veiksmai buvo“, – LRT radijui teigė generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Tamulevičius.

Policijos generalinio komisaro patarėjas, vykdantis „Aro“ vado pareigas Viktoras Grabauskas pranešė, kad „Aro“ pareigūnai buvo pasirengę reaguoti, jei užpuolimas pasikartotų.

„Aro“ pareigūnai įvykio vietos neapžiūrėjo, jie buvo pasiruošę reaguoti, jei toks poreikis kiltų, jei užpuolimas pasikartotų. „Aro“ pareigūnai apžiūros nevykdo, mūsų pareigūnai buvo pasirengę reaguoti“, – Eltai trečiadienį sakė jis.

„Mūsų pareigūnai visada yra pasirengę reaguoti, jeigu būtų kažkoks būtinumas. Yra budinti kovinė grupė, kuri budi visą parą, ji pasirengusi reaguoti per kelias minutes“, – pridūrė V. Grabauskas.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis Eltai sakė, kad sulaikyti įtariamųjų kol kas nepavyko, keliamos versijos, bus tiriamas nusikaltimas, pasak jo, viena versijų – užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.

Pasak policijos atstovo, ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, tyrime taip pat dalyvauja ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Tas, kas sužalojo ar susargdino žmogų, jeigu dėl to nukentėjęs asmuo prarado nedidelę dalį profesinio ar bendro darbingumo arba ilgai sirgo, bet jam nebuvo šio kodekso 135 straipsnio 1 dalyje nurodytų padarinių, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

L. Volkovas yra neseniai kalėjime numarinto žymaus Kremliaus kritiko ir kovotojo su V. Putino režimo korupcija bendražygis. Jis iš Rusijos pasitraukė kilus arešto grėsmei. Šiuo metu L. Volkovas gyvena Lietuvoje.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) neatmeta, kad užpuolimas yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija. Lietuvos žvalgyba tai sieja su Kremliaus bandymais stabdyti Rusijos opozicijos projektų, susijusių su artėjančiais nedemokratiniais Rusijos prezidento rinkimais, įgyvendinimą

„Kremliaus režimas opozicinį Kovos su korupcija fondą (FBK) vertina kaip pavojingiausią opozicinę jėgą, galinčią daryti realią įtaką Rusijos vidaus procesams. Režimo subjektai nuolat renka informaciją apie užsienyje gyvenančius organizacijos narius ir yra surengę išpuolių, keliančių pavojų jų gyvybei ar sveikatai“, – rašoma VSD atsiųstame komentare.

„Tikėtina, kad 2024 m. kovo 12 d. Vilniuje įvykdytas FBK nario Leonido Volkovo užpuolimas yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija, kurios tikslas – stabdyti Rusijos opozicijos projektų, susijusių su artėjančiais nedemokratiniais Rusijos prezidento rinkimais, įgyvendinimą“, – akcentuojama pateiktame atsakyme.

VSD pabrėžia, kad Rusijos organizuojamų psichologinių-informacinių operacijų kinetinių veiksmų vykdytojais dažnai būna asmenys, užverbuoti socialiniuose tinkluose.

„Šių nusikalstamų veikų vykdymo motyvais gali būti ideologinės nuostatos ar siūlomas piniginis užmokestis. Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas ragina šalies gyventojus socialiniuose tinkluose gavus pasiūlymų už finansinį atlygį vykdyti smurto išpuolius, vandalizmo aktus ar kitas nusikalstamas veikas apie tai nedelsiant informuoti žvalgybos ir teisėsaugos institucijas“, – teigia institucija.

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina neabejojantis, kad L. Volkovo užpuolimas yra susijęs su Kremliaus režimu ir buvo iš anksto planuotas.

„Neabejotina, kad tokie dalykai yra planuojami. Pažiūrėkite, pastaruoju metu padažnėja Lietuvos vėliavos išniekinimai, incidentai su paminklais. Visa tai susideda į bendrą komplektą klausimų ir incidentų, kur aiškiai matosi, kad tokie dalykai yra planuojami. Ir čia neturėtume stebėtis“, – Lietuvos žurnalistams Prancūzijoje sakė G. Nausėda.

„Bet noriu labai aiškiai pasakyti – tarnybos įvertins, ištirs ir, tikiuosi, ras kaltus asmenis. O Putinui galiu pasakyti vieną – niekas jūsų čia nebijo“, – pridūrė šalie vadovas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis pareiškė, kad L. Volkovo užpuolimas Vilniuje rodo, jog apie grėsmes reikia ne tik kalbėti, bet ir su jomis kovoti.

„Manau, tokie atvejai primena, kad apie grėsmes reikia ne tik kalbėti, bet ir su jomis labai sėkmingai stengtis kovoti“, – trečiadienį BNS sakė jis, referuodamas į praėjusią savaitę Lietuvos žvalgybų pristatytą grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą.

Jame Valstybės saugumo ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamentai pabrėžė Rusijos ir Baltarusijos režimų keliamas grėsmes, tarp jų – ir Lietuvoje gyvenantiems šių šalių piliečiams, pabėgusiems nuo režimų.

Kita vertus, Ž. Pavilionio teigimu, antradienio vakarą įvykęs užpuolimas rodo, kad negalima užsidaryti nuo Rytų kaimynų.

„Neturime (režimams – BNS) padėti užsidarydami nuo tos grėsmės. Niekur nepabėgs ta Kremliaus grėsmė, ji yra už sienos, ji jau yra mūsų viduje. Tiesiog dirbkime toliau nuosekliai iki to režimo žlugimo“, – sakė URK vadovas.

2024 03 13 09:15
Spausdinti