Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŽMOGAUS TEISĖS
„Kaunas Pride“ atstovai Seimo pirmininkei pateikė savo siūlymus dėl LGBT+ teisių
BNS
Fotobankas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį Vilniuje susitiko su eitynių už homoseksualių ir translyčių asmenų teises „Kaunas Pride“ atstovais.

Parlamento vadovės atstovė spaudai Ilona Petrovė BNS sakė, kad susitikimas vyksta LGBTQ+ atstovų iniciatyva, bus kalbama apie šios bendruomenės aktualijas.

Pastarieji parlamento pirmininkę ketina pakviesti į šeštadienį Kaune rengiamas eitynes ir pristatyti savo siūlymus teisėkūrai.

„Norime pristatyti mūsų manifestą, iškeltus reikalavimus dėl LGBTQ+ bendruomenės problemų Lietuvoje“, – susitikimo išvakarėse BNS sakė vienas iš „Kaunas Pride“ organizatorių Rokas Budrauskas.

Pasak jo, parlamento vadovei bus pristatyti LGBTQ+ bendruomenės lūkesčiai dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės, santuokos įteisinimo, galimybės įsivaikinti, pasikeisti lytį.

„Taip pat norėtume, kad būtų sprendžiamos psichologinės LGBTQ+ jaunimo problemos. Reikalaujame, kad visam jaunimui Lietuvoje būtų nemokamai teikiamos psichologinė konsultacijos“, – sakė R. Budrauskas.

Dar vienas reikalavimas, anot jo, – kad Lietuvoje nebūtų diskriminuojama pagal šeiminį statusą.

„Norėtume, kad teisėsaugai būtų rengiami mokymai, kaip atskirti neapykantos nusikaltimus. Pavyzdžiui, šiuo metu dalis LGBTQ+ bendruomenės žmonių bijo kreiptis į policiją dėl homofobijos ar kitų dalykų“, – tvirtino jis.

Eitynių už homoseksualių ir translyčių asmenų teises „Kaunas Pride“ organizatoriai tikisi, kad šeštadienį jose dalyvaus apie 1 tūkst. žmonių.

V. Čmilytė-Nielsen po susitikimo su eitynių organizatoriais sakė, kad jose dalyvauti negalės, nes šeštadienį Vilniuje turės priimti eurokomisarą.

Vienas „Kaunas Pride“ atstovų Rokas Burdauskas teigė, kad eitynės prasidės vidurdienį, prie soboro, bus einama Laisvės alėja iki jos pabaigos ir atgal.

Jis tvirtino esąs tikras, kad renginys vyks saugiai, tik apgailestavo, jog miesto savivaldybė savo draudimais „sukuria nesaugią padėtį miestiečiams“.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas skundą dėl LGBTQ+ eitynių Kaune nagrinės penktadienį, BNS informavo teismo atstovė.

Kaip sakė Neringa Lukoševičienė, byla rašytinio proceso tvarka bus nagrinėjama 11 valandą.

Pasak jos, kada bus skelbiamas teismo sprendimas, paaiškės posėdžio metu.

Eitynės Kaune yra numatytos jau šį šeštadienį.

V. Matijošaitis: jeigu teismas LGBT eitynes leis, tegu vaikšto

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sako, kad „Kaunas pride“ eitynių likimą mieste nuspręs teismas, tačiau pats mano, jog Laisvės alėja nėra skirta tokiems renginiams.

„Viskas bus taip, kaip nuspręs teismas. Mūsų nuomonė yra tokia, jų prašymas – kitoks. Jeigu teismas nuspręs leisti, tegu vaikšto“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Kauno meras.

„Mano kaip normalaus sveiko vyro, gyvenančio ir mylinčio moteris, matomai, suprantate, kokia yra nuomonė. O čia – kaip jums patinka, taip jūs ir gyvenkite“, – paklaustas, kaip vertina LGBTQ+ bendruomenės reikalavimus ir pačias eitynes, sakė V. Matijošaitis.

Jis laikosi pozicijos, kurią teismui pateikė ir savivaldybė: Laisvės alėja tebėra statybų aikštelė, todėl toks renginys čia neturėtų vykti.

Be to, pasak jo, centrinė miesto pėsčiųjų gatvė apskritai nėra skirta tokiems renginiams.

„Mano asmenine nuomone, nebūtina visur ir viešintis. Jeigu visos tautybės ar kažkas pradės daryti Laisvės alėjoje paradus, tai nebus kur išeiti paprastiems miestiečiams. Laisvės alėja yra skirta gyventojams ir laisvalaikio praleidimui – mano tokia nuomonė“, – kalbėjo meras.

Miesto savivaldybė birželį nesuderino šių eitynių maršruto, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams. Tačiau eitynių organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir šis rugpjūčio pradžioje įpareigojo savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą.

Savivaldybė savo ruožtu kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis panaikintų Regionų apygardos administracinio teismo sprendimą, kol kas byla nenagrinėta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 02 09:45
Spausdinti