Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Kauno savivaldybė nutraukė partnerystę su Sankt Peterburgu ir Karaliaučiumi
BNS
BNS foto
V. Matijošaitis.

Į neeilinį posėdį ketvirtadienį susirinkusi Kauno miesto savivaldybės taryba dėl Kremliaus pradėto karo Ukrainoje nutraukė bendradarbiavimo sutartis su Rusijos miestais Sankt Peterburgu ir Karaliaučiumi.

„Šiuo metu su Sankt Peterburgo miestu nevyksta jokie projektai, nėra jokių tęstinių veiklų, neturime jokių finansinių įsipareigojimų su jais“, – pristatydama klausimą sakė savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja Lina Duobaitė.

Tokia pat situacija, pasak jos, yra ir Karaliaučiaus atveju. Bendradarbiavimo sutartys buvo sudarytos 1999 ir 2007 metais.

Pranešėja teigė, jog abiems miestams bus nusiųstas raštas apie tarybos sprendimą.

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Edita Gudišauskienė teiravosi, ar meras Visvaldas Matijošaitis neskubėjo inicijuoti bendradarbiavimo nutraukimo dėl savo šeimos verslo Rusijoje.

V. Matijošaitis į tai atkirto, jog jo šeimos nariai verslą vysto ir Paryžiuje.

Vienos didžiausių maisto gamybos grupių „Vičiūnų grupė“ Ukrainoje valdo įmonę „Vičiūnai-Ukraina“, jos filialai veikia Kijeve, Charkove, Dnepropetrovske, Odesoje ir Ivano Frankivske. Dalis „Vičiūnų grupės“ produkcijos gaminama ir Karaliaučiaus srityje.

Grupės vadovas Šarūnas Matijošaitis, Kauno mero sūnus, pirmadienį skelbė, jog veikla Ukrainoje dar nėra visiškai sustabdyta, o Rusijoje – apsunkinta.

Skyrė pagalbą, numatė paramą vaikams

Taip pat Kaunas Ukrainai perleido du greitosios medicinos pagalbos automobilius su tvarsčiais, kitais medikamentais bei papildoma įranga, skirta gelbėti nukentėjusiuosius.

Automobiliai išvyks trečiadienį vakare arba iki ketvirtadienio ryto.

Taip pat priimti pakeitimai, kurie leis ukrainiečių vaikams nemokamai laikyti darželius Kaune, patvirtintas nemokamas maitinimas ukrainiečiams moksleiviams. Jiems taip pat bus leista lengvatinėmis sąlygomis vykti viešuoju transportu.

Tam iš miesto biudžeto skirta pusė milijono eurų.

Sprendimams pritarta bendru sutarimu.

Vis dėlto klausimai taryboje sukėlė diskusijų, opozicinėms frakcijoms kritikuojant valdančiuosius „Vieningą Kauną“ už vangumą šaukti tarybos posėdį, ir reikalaujant merą aiškiai išreikšti savo poziciją Rusijos klausimu.

V. Matijošaitis atkirto, jog sutartis su tokiais miestais kaip Sankt Peterburgas sudaryta konservatoriaus Andriaus Kupčinsko meravimo laikotarpiu, ir paragino tarybos narius susitelkti ir dirbti.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Pauliaus Kero duomenimis, Kaunas galėtų priimti per tūkstantį ukrainiečių, taip pat ir specializuotose įstaigose, skirtose padėti našlaičiams ar šeimoms su vaikais.

Savivaldybės duomenimis, „Stiprūs kartu“ padėjo apgyvendinti šešis ukrainiečius, dar apie 50 ukrainiečių yra atvykę pas artimuosius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 01 17:45
Spausdinti