Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PROTESTAS PRIEŠ NT MOKESTĮ
Keli tūkstančiai žmonių prie Seimo protestavo prieš NT mokesčio pataisas
BNS
Žygimantas Gedvila/ELTA
Protestas prie Seimo prieš NT mokesčio pataisas.

Vilniuje ketvirtadienį apie pustrečio tūkstančio žmonių susirinko prie Seimo, taip išreikšdami nepasitenkinimą dėl parlamento svarstomų nekilnojamojo turto (NT) mokesčio pataisų.

Žmonės nešėsi plakatus su tokiais užrašais kaip „Ateityje NT mokestis = benamis“, „Grįžta reketas NT mokesčių pavidalu“ ar „Konservų šaika – tautos pražūtis“.

Mitingo organizatoriai teigia, kad Vyriausybės ketinimai apmokestinti visą, įskaitant vienintelį gyvenamąjį būstą, yra „faktinis nuosavybės nusavinimas“.

„Protestavau tuomet prieš Tarybų Sąjungą (...) ir tikėjausi, kad gražiau gyvensiu ir gražiau gyvens mano vaikai. O ką dabar turime? Paskutinį nuluošinimą“, – BNS sakė mitinge dalyvaujanti 65-ių pensininkė iš Ukmergės Janina Valeikienė.

Ji teigė nesuprantanti, kodėl turi mokėti mokestį už būstą, kurį pasistatė savo rankomis ir iš savo santaupų.

„Jeigu reikės, atsigulsiu čia, o jeigu matysiu, kad iš manęs atima namus, aš juos sudeginsiu“, – pareiškė moteris.

26-erių animatorius Simonas Margis teigė, kad NT mokestis prieštarauja žmogaus teisėms ir Konstitucijai.

„Jis tiesiog žlugdo visuomenę, paverčiant juos skolininkais“, – BNS sakė vyras.

„Žmonės, galiausiai negalintys išsimokėti visų tų skolų, bus priversti parduoti savo būstus, ko pasekoje tikrai atsiras (...) tūkstančiai žmonių, parduosiantys savo būstus, ko pasekoje kris rinkos kainos ir žmonės turės būstus parduoti už centus“, – tvirtino jis.

23-ejų Dovilė mitingo metu dalyviams sakė, kad NT mokesčio pataisos trukdys Lietuvos jaunimui įsigyti namus.

„Atsakingas jaunimas Lietuvai nereikalingas. Jei norite būti reikalingi, vartokite narkotikus, užsiimkite banditizmu ir degradavimu, nes turėti savo stogą virš galvos ir mąstyti apie darnų šeimos kūrimą – nemadinga“, – sakė ji.

„Turiu nuosavą butuką būdama 23 metų, sunkiai dirbau, taupiau, atsisakiau pusės jaunatviškų linksmybių ir praleidau dar dvi šiltas vasaras, tačiau pasiekiau tikslą. Už ką aš turiu mokėti?“, – kalbėjo mergina.

Organizatorius: valdžiai „niekada negana“

Leidimas mitinguoti buvo išduotas iki tūkstančio žmonių.

Protesto akciją prižiūrintys policijos pareigūnai BNS nurodė, kad mitinge dalyvauja apie 2,5 tūkst. asmenų, incidentų kol kas nefiksuota.

Mitingo „Pasakyk NE turto nusavinimui!“ organizatorius yra Raimondas Šimaitis, prisistatantis kaip „tėvas, mokesčių mokėtojas. Ne politikas“.

„Tas pats kaip plėšikas va čia Naujanuose pasikvietė po tiltu: „ateik, nebijok, tau nieko nebus“ ir tada gaunate iš plytos per galvą ir atsibundate be piniginės. Tai čia yra lygiai tie patys plėšikai, kaip šitas Naujininkų narkomanas. Jiems niekada negana, jiems reikia dar mokesčių“, – mitingo metu susirinkusiesiems sakė R. Šimaitis.

Anot jo, valstybė neefektyviai panaudoja surinktas lėšas.

„Pinigų valstybėje yra, tačiau jie yra ištaškomi. Paprasčiausias pavyzdys buvo NATO suvažiavimas – įranga, kuri galėjo kainuoti pusę milijono, kainavo du milijonus. Kaltų nėra. Tai gal reikėtų apsimažinti savo išlaidas pirma, apsidairyti aplinkui ir po to didinti mokesčius?“, – teigė R. Šimaitis.

Siekdama padidinti NT mokesčio bazę, Vyriausybė siūlo apmokestinti visą, įskaitant ir vienintelį turimą gyvenamąjį, nekilnojamąjį turtą.

Spalio 26-ąją Seimas turėjo galutinai balsuoti dėl įstatymo pataisų, tačiau praėjusią savaitę nutarė šį klausimą nukelti į lapkritį.

Vyriausybė siūlo, kad nauji NT mokesčio tarifai įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmasis mokėjimas būtų 2026 metais.

2023 10 26 12:27
Spausdinti