Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


LIETUVOS SAUGUMAS
Keturios priežastys, kodėl „Wagner“ samdinių grėsmė Lietuvai perdėta
Evaldas Labanauskas
Scanpix
„Wagner“ samdiniai.

Lenkija stiprina pajėgumus pasienyje su Baltarusija ir kartu netyla kalbos apie galimas „Wagner“ samdinių provokacijas prieš Lietuvą ar Lenkiją. Tačiau Baltijos gynybos ir saugumo ekspertas iš Nyderlandų Leideno universiteto Lukas Milevskis įvardijo bent keturias priežastis, kodėl tai mažai tikėtina.

„Aišku, negalime nieko visiškai atmesti, tačiau šiuo metu man asmeniškai tai nekelia ypatingo susirūpinimo. Tam yra kelios priežastys“, – penktadienį IQ teigė jis.

Pasak analitiko, pirma, nors galbūt Baltarusijoje atsidūrė patyrę „Wagner“ veteranai, tai nebėra gerai ginkluotos pajėgos, nes Rusijos gynybos ministerija didžiąja dalimi nuginklavo jas ir paėmė sunkiąja technika.

„Dabar jie tėra tik sunkvežimių lengvoji pėstininkų kariuomenė, iš esmės nepalaikoma jokios didelės sunkiosios technikos“, – tvirtino L. Milevskis.

Antra, eksperto teigimu, „Wagner“ samdinių skaičius Baltarusijoje yra labai mažas ir jų judėjimas yra nuolat stebimas.

Tai reiškia, kad A. Lukašenka bando iš Rusijos išspausti tam tikrų ar tolesnių nuolaidų už tai, kad ji atliks savo vaidmenį sprendžiant „Wagner“ problemą, su kuria Vladimiras Putinas susidūrė birželio pabaigoje.

„Trečia, taip, Aliaksandas Lukašenka viešai pareiškė, kad „Wagner“ pajėgos Baltarusijoje nori judėti į Vakarus ir pulti Lenkiją arba apskritai NATO rytinio flango šalis. Vakarų stebėtojai tai priėmė už gryną pinigą, kas nėra netinkama, nes tai atspindi blogiausią scenarijų, tačiau yra ir kitų aplinkybių, – teigė jis. – Pirmiausia, ar A. Lukašenka sako tiesą? Ar „Wagner“ iš tikrųjų nori leistis į avantiūrą prieš NATO šalis, kurios ribojasi su Baltarusija? Tikriausiai niekas nežino, o tai reiškia, kad nėra rimtos priežasties nei tikėti, nei netikėti. Geriausia, ką turime, yra Jevgenijaus Prigožino pareiškimas, kad „Wagner“ ir toliau veiks Afrikoje. J. Prigožinas yra verslininkas, suinteresuotas dar labiau praturtėti, o tai daug lengviau pasiekti Afrikoje (kur jis tai jau daro) nei Europoje.“

Asmeninis archyvas
Lukas Milevskis.

Galiausiai L. Milevskis neatmetė galimybės, kad A. Lukašenkos pareiškimas gali būti ir Rusijos šantažas: „Tai reiškia, kad A. Lukašenka bando iš Rusijos išspausti tam tikrų ar tolesnių nuolaidų už tai, kad ji atliks savo vaidmenį sprendžiant „Wagner“ problemą, su kuria Vladimiras Putinas susidūrė birželio pabaigoje.“

Saugumo ekspertas priminė, kad A. Lukašenka visada stengėsi išlaikyti pusiausvyrą tarp Rusijos ir Europos.

„Leidimas „Wagner“ smogti NATO šalims dar labiau sabotuotų jo siekį visiškai nepatekti į Rusijos gniaužtus“, – pabrėžė jis, bet pridūrė, kad saugumo ir gynybos pareigūnai vis tiek turi rimtai vertinti „Wagner“ buvimą, „nes jų darbas visada susijęs tiek su hipotetine ateitimi, tiek su dabartine realybe“.

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad „Wagner“ įsikūrimas Baltarusijoje, netoli Lietuvos sienos, kelia rimtą grėsmę, tačiau šiuo metu nėra jokių ženklų ar signalų, kad kokios nors provokacijos būtų rengiamos.

Savaitgalį Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis teigė, kad daugiau kaip 100 samdinių priartėjo prie Suvalkų koridoriaus ir kad „padėtis tampa dar pavojingesnė“ bei tai yra žingsnis link tolesnio hibridinio išpuolio Lenkijos teritorijoje.

Lietuvos ir Lenkijos pareigūnai yra sakę, kad šalys būtų pasirengusios uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu pasienyje įvyktų rimtų incidentų.

„Wagner“ į Baltarusiją ėmė keltis po birželio maišto Rusijoje, kurį užbaigti, kaip teigiama, padėjo A. Lukašenka, leidęs į savo šalį atvykti rusų samdiniams.

Visą IQ interviu apie Baltijos regiono saugumo situaciją su gynybos ekspertu Luku Milevskiu skaitykite ateinančiame IQ žurnalo numeryje.

2023 07 31 14:21
Spausdinti