Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: įspėjimai „TikTok“, „Credit Suisse“ skolinimasis ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
ELTA
IQ
Unsplash

Svarbiausių kovo 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Europos centrinis bankas. Posėdžiavusi ECB valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 50 bazinių punktų. Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 3,5 proc., 3,75 proc. ir 3 proc. ir bus taikomos nuo 2023 m. kovo 22 d. „Valdančioji taryba šiandien nusprendė visas tris ECB pagrindines palūkanų normas padidinti 50 bazinių punktų, vadovaudamasi savo ryžtingu sprendimu užtikrinti, kad infliacija laiku grįžtų į tikslinį 2 proc. vidutiniu laikotarpiu lygį“, – nurodė ECB.

Konstitucinis Teismas. Parlamentarai ketvirtadienį paskyrė tris naujus Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus – jais tapo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, mokslininkas Tomas Davulis ir Aukščiausiojo Teismo teisėjas Aurelijus Gutauskas. Per slaptą balsavimą už S. Šedbaro kandidatūrą balsavo 85 parlamentarai, prieš buvo 38, susilaikė dešimt. Du balsavimo biuleteniai rasti negaliojantys. Jį skirti KT teisėju pasiūlė laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė. Parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytė-Nielsen pateikta Aukščiausiojo Teismo teisėjo A. Gutausko kandidatūra ketvirtadienį surinko 131 Seimo nario balsą, prieš ją buvo vienas ir vienas susilaikė. Už prezidento Gitano Nausėdos kandidatą T. Davulį balsavo 114 Seimo narių, prieš buvo septyni, susilaikė 13.

„TikTok“. Joe Bideno administracija įspėjo „TikTok“, kad gali uždrausti šią platformą Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), jei jos savininkai iš Kinijos neparduos savo akcijų. Populiarios vaizdo įrašų dalijimosi programėlės valdytojai trečiadienį patvirtino, kad JAV pareigūnai rekomendavo ją atskirti nuo patronuojančiosios Kinijos bendrovės „ByteDance“, kad būtų išvengta nacionalinio draudimo. Įstatymų leidėjai nerimauja, kad vartotojų duomenys gali būti perduodami Kinijos vyriausybei. Gruodį JAV jau uždraudė naudoti „TikTok“ oficialiuose įrenginiuose, o praėjusį mėnesį jų pavyzdžiu pasekė ir Europos Komisija. Panašių veiksmų ėmėsi Kanada ir Belgija. Saugumo sumetimais ketinama uždrausti naudoti Kinijai priklausančią programėlę ir Jungtinės Karalystės vyriausybės ministrų, valstybės tarnautojų telefonuose. Kitą savaitę „TikTok“ vykdomasis direktorius Shou Zi Chew duos parodymus JAV Kongrese dėl duomenų saugumo ir ryšių su Kinija. „TikTok“ anksčiau teigė, kad draudimai grindžiami „nepagrįstomis baimėmis ir, regis, nulemti platesnės geopolitikos“. Bendrovė tikina, kad nesidalija duomenimis su Kinijos pareigūnais, tačiau šalies žvalgybos įstatymai reikalauja, kad įmonės padėtų Komunistų partijai, kai to prašoma.

Finansų rinkos. Šveicarijoje įsikūręs pasaulinis bankas „Credit Suisse“ pranešė, kad ketvirtadienį iš šalies centrinio banko pasiskolins 50 mlrd. Šveicarijos frankų (50,7 mlrd. eurų), taip siekdamas „prevenciškai sustiprinti savo likvidumą“. Akcijų vertė buvo nukritusi 30 proc., nes trečiadienį Saudo Arabijos nacionalinis bankas, didžiausias „Credit Suisse“ akcininkas, atmetė galimybę daugiau investuoti. Tačiau po pranešimo apie skolinimąsi akcijos šiek tiek pabrango. Visgi banko akcijų kaina tebėra bent trečdaliu mažesnė nei metų pradžioje. „Credit Suisse“ yra antras pagal dydį Šveicarijos bankas ir svarbus tarptautinių finansų rinkų dalyvis, vykdantis veiklą visoje Europoje ir Azijoje, turintis didelį verslą JAV. 2022 m. pabaigoje banko turtas siekė apie 580 mlrd. dolerių, t. y. buvo daugiau nei du kartus didesnis už neseniai žlugusio banko „Silicon Valley Bank“ turtą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad Lietuvai nereikėtų nerimauti – bankų sistemai krizė negresia, nes bankų pelnai ir likvidumas yra rekordiniai. Anot jos, po pasaulinės krizės 2008 m. Lietuvos bankų sistemos rizikos buvo užkardytos.

Scanpix
Protestas Graikijoje.

Graikijoje tęsiasi streikai. Graikijoje nesiliauja streikai, įsiplieskę po mirtinos, 57 gyvybes nusinešusios, traukinių avarijos. Kaip pranešama, ketvirtadienį prie naujų protesto akcijų prisijungė viešojo transporto, civilinės aviacijos ir viešojo sektoriaus darbuotojai bei medikai. Šiomis akcijomis siekiama pareikšti protestą dėl, demonstrantų teigimu, minėtą nelaimę lėmusių sisteminių problemų, taip pat pareikalauti, kad katastrofą sukėlę asmenys būtų patraukti atsakomybėn. Pastarosiomis dienomis Graikijoje išryškėjo vieninga nuomonė, kad šalies valdžia esą jau ilgus metus netinkamai eksploatuoja nacionalinį geležinkelių tinklą. Graikijos teisėsauga tęsia tyrimą dėl avarijos, kuri įvyko kovo 1 d. Turimomis žiniomis, geležinkelio ruože tarp Atėnų ir Salonikų keleivinis traukinys kaktomuša rėžėsi į tais pačiais bėgiais važiuojantį prekinį traukinį. Teismas leido suimti Larisos miesto geležinkelio stoties viršininką, kuris prisipažino nenukreipęs traukinių į reikiamus bėgius. Jis apkaltintas žmogžudyste dėl neatsargumo. Vėliau sulaikyti dar trys su šia nelaime siejami pareigūnai.

2023 03 16 16:30
Spausdinti