Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: pokyčiai Seime, C. Colonnos vizitas ir kitos svarbiausios naujienos
BNS
ELTA
IQ
Marius Morkevičius/ELTA
Gabrielius Landsbergis ir C. Colonna.

Svarbiausių kovo 30-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Pieno krizė. Žemės ūkio ministas Kęstutis Navickas ketvirtadienį teigė, kad Europos Komisija (EK) neskirs paramos Lietuvos ūkininkams, kenčiantiems dėl žemų pieno supirkimo kainų. Vis dėlto K. Navickas teigė, kad šis klausimas nebus pamirštas ir dar kartą turėtų būti iškeltas kitame ministrų tarybos susitikime. Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams EK prašė skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis.

Karjeros pokyčiai. Mykolas Majauskas pranešė atsisakantis Seimo nario mandato ir pereinantis į privatųjį sektorių. Apie tai jis pranešė savo „Facebook“ paskyroje. Jis 2020 m. rinkimuose buvo išrinktas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašu, ėjo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigas. Tačiau 2022 m. rudenį kilus nesutarimams dėl su Vyriausybe nesuderinto lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio tarifo taikymo maitinimo įstaigoms M. Majauskas buvo pašalintas iš partijos. Jis taip pat dalyvavo Vilniaus miesto mero rinkimuose, tačiau į antrą turą nepateko.

Pagal sąrašą M. Majausko vietą Seime užims dabartinis žemės ūkio ministras K. Navickas. Jis teigė mandato neatsisakysiantis.

Paskatinimas. Lietuvoje viešinti Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna ketvirtadienį paragino toliau spausti invaziją Ukrainoje tęsiančią Rusiją sankcijomis. Ji taip pat išreiškė ir viltį dėl 11-ojo ES sankcijų Rusijai paketo priėmimo, taip pat pabrėžė, kad Prancūzija ir toliau palaikys Ukrainą.

Rusija. Rusija šią savaitę turėtų perimti pirmininkavimą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, kurią sudaro 15 valstybių narių. Pirmininkavimas Taryboje perleidžiamas rotacijos būdu. Tapusi pirmininke Rusija didesnės įtakos sprendimams neturėtų, sudarytų Tarybos darbotvarkę. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba šį atvejį pavadino „prastu pokštu“.

2023 03 30 17:00
Spausdinti