Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: protestai Prancūzijoje, J. Ardern atsistatydinimas ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
IQ
Scanpix
Visuotinis streikas Prancūzijoje prieš pensijų reformą.

Svarbiausių sausio 19-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Prancūzija sukilo. Ketvirtadienį Prancūzijoje sustojo traukiniai, buvo uždarytos mokyklos ir sutrikdyta įmonių veikla, nes darbuotojai streikavo dėl Emmanuelio Macrono pensijų reformos, pagal kurią pensinis amžius būtų pavėlintas dvejais metais, iki 64 metų. Visą šalį apėmusių streikų ir protestų diena – didelis išbandymas prezidentui, kuris teigia, kad ši reforma yra gyvybiškai svarbi siekiant išsaugoti sistemos mokumą. Darbo ministerijos skaičiavimais, pavėlinus pensinį amžių dvejais metais ir pratęsus įmokų mokėjimo laikotarpį, būtų gauta papildomai 17,7 mlrd. eurų, todėl iki 2027 m. sistema galėtų likti subalansuota. Nuomonių apklausos rodo, kad Prancūzijos gyventojai didžiąja dalimi nepritaria jo planui priversti juos dirbti ilgiau. Profsąjungos teigia, kad pensijų sistemos pertvarka kelia grėsmę sunkiai iškovotoms teisėms, ir siūlo apmokestinti turtinguosius arba padidinti darbdavių mokamas įmokas siekiant išlaikyti stabilią pensijų sistemą.

Naujoji Zelandija. Jacinda Ardern pranešė, kad traukiasi iš Naujosios Zelandijos premjero posto. Ji sako, kad nebeturi „pakankamai jėgų“ vadovauti šaliai. J. Ardern susigraudino pasakodama, kad šešeri „sudėtingi“ darbo metai padarė savo įtaką. Ji atsistatydins per artimiausias tris savaites, o sekmadienį leiboristų parlamentarai balsuos dėl jos pakeitimo. 2017 m. išrinkta ministre pirmininke, būdama 37 metų, J. Ardern tapo jauniausia pasaulyje vyriausybės vadove moterimi.

Scanpix
Jacinda Ardern.

Jokio ryšio su Rusija. Vokietijos energijos tiekimas nebepriklauso nuo Rusijos importo, BBC sakė šalies finansų ministras. Po invazijos į Ukrainą, vis įvedant naujas sankcijas, Rusija užsuko dujų čiaupus Europai. Christianas Lindneris teigė, kad nuo praėjusių metų, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Vokietija visiškai diversifikavo savo energetikos infrastruktūrą. Anksčiau Vokietija iš Rusijos importuodavo apie pusę savo dujų ir daugiau nei trečdalį naftos. Ieškodama alternatyvių energijos šaltinių, šalis vėl atidarė anglimis kūrenamas elektrines, atidėjo planus uždaryti tris likusias atomines elektrines ir stengėsi padidinti pajėgumus iš kitų šalių, pavyzdžiui, Norvegijos ir JAV.

Freepik

Įleiskit! Donaldas Trumpas prašo „Metos" atkurti jo feisbuko paskyrą, nes, kaip manoma, jis ruošiasi 2024 m. prezidento rinkimų kampanijai. Atgavęs prieigą prie tviterio paskyros, D. Trumpas oficialiai kreipėsi į feisbuką su prašymu atblokuoti jo paskyrą po to, kai ji buvo užblokuota prieš dvejus metus, reaguojant į riaušes JAV Kapitolijuje. „Meta" svarsto, ar leisti buvusiam prezidentui D. Trumpui vėl naudotis socialiniu tinklu, ir savo sprendimą turėtų paskelbti per artimiausias savaites. Sprendimas greičiausiai bus vienas iš svarbiausių bendrovės istorijoje.

2023 01 19 16:30
Spausdinti