Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: Ukrainos kova dėl Bachmuto, JAV BVP atsparumas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Freepik

Svarbiausių sausio 26-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Rusijos karas Ukrainoje. Ukrainiečių kariuomenei pasitraukus iš Soledaro miesto, Ukraina praneša apie sustiprėjusį Rusijos puolimą greta esančiame Bachmute. Kaip teigia gynybos viceministrė Hana Maliar, nors rusų karių skaičius didesnis, jie nusileidžia ukrainiečiams profesionalumu ir karine vadovybe. Bachmutas yra Donecke, kurį Rusija anksčiau yra paskelbusi kaip aneksuotą.

Trečiadienį Vokietijai sutikus teikti savo gamybos tankus „Leopard 2“ Ukrainai ir apie tokį žingsnį svarstant vis daugiau Europos valstybių, Kremlius pareiškė, kad modernių tankų tiekimas Kyjivui yra aktyvus Vokietijos ir JAV įsitraukimas į karą. Ketvirtadienį Ukrainą pasiekė didesnis nei įprastai rusų raketų skaičius, 11 žmonių žuvo, sugriauta dalis energetikos infrastruktūros Odesoje. Kaip praneša Vokietijos visuomeninis kanalas „Deutsche Welle“, „Leopard 2“ Ukrainą turėtų pasiekti pavasario viduryje.

Scanpix
Kyjivas, Ukraina.

Anot britų „Financial Times“, JAV bendrovė „Lockheed Martin“, gaminanti naikintuvus F-16, ketvirtadienį teigė galinti teikti šiuos naikintuvus trečiosioms šalims Europoje. Tai reikštų, kad Europos valstybės galėtų jais dalytis ir su Ukraina. Nors pati bendrovė sakė tiesiogiai derybose nedalyvaujanti, ji yra pasirengusi padidinti gamybos apimtį, kad naikintuvų užtektų ir kitiems partneriams. JAV prezidento administracijos atstovas aiškino, kad kol kas jokių susitarimų nei su bendrove, nei su trečiosiomis šalimis nesudaryta.

Freepik
Dar šiek tiek į viršų.

Statybų kaina. Valstybės duomenų agentūros duomenimis, statybų sąnaudos Lietuvoje per metus augo 17,5 proc. Pasak agentūros, to priežastys – išaugusios žaliavų kainos (20,1 proc.), pakilusios mašinų ir mechanizmų darbo valandos kainos (15,7 proc.), padidėjęs darbo užmokestis (14,3 proc.) ir mažėjančios pridėtinės išlaidos (4,2 proc.).

Sugrįžimas. Socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“ valdanti „Meta“ po dvejų metų į juos leido sugrįžti buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui, pašalintam po 2021 m. įvykusių riaušių Kapitolijuje. „Meta“ teigė, kad už kiekvieną socialinių tinklų vidaus taisyklių pažeidimą politikui vėl gali būti skiriamas pašalinimas. Analitikų teigimu, tai kelia klausimų dėl dezinformacijos sklaidos artėjant 2024-ųjų JAV prezidento rinkimams, kuriuose ketina kandidatuoti ir D. Trumpas. Tačiau kol kas buvęs prezidentas nepranešė, ar kada ketina grįžti į „Metos“ socialinius tinklus. Po to, kai buvo pašalintas 2021-aisiais, jis sukūrė savo socialinį tinklą „Truth Social“, ir gali būti, kad sugrįžti prie „Facebook“ jam nebus taip naudinga.

Scanpix
Kokių pokštų laukti šįkart?.

Stipresnės, nei atrodė. Pasak dienraščio „New York Times“, išankstiniai pernai ketvirto ketvirčio JAV bendrojo vidaus produkto (BPV) skaičiavimai rodo, kad šalies ekonomika auga sparčiau nei iki pandemijos (2,8 proc.). Tai – geros žinios nuo infliacijos ir padidintų Federalinės rezervų sistemos palūkanų normų siekiant ją suvaldyti kenčiančiai šaliai, kuriai anksčiau buvo prognozuojama recesija. Ekspertų teigimu, tokią ekonomikos būklę palaiko atsparumas ir gera padėtis darbo rinkoje.

2023 01 26 16:30
Spausdinti