Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: V. Zelenskis Hagoje, palūkanų normų kėlimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
V. Zelenskis ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte.

Svarbiausių gegužės 4-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Rusijos karas Ukrainoje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį lankėsi Nyderlanduose, kur nuvyko į Hagoje esantį Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT). Dieną prieš tai jis viešėjo Suomijoje. Hagoje jis pareiškė, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną būtina patraukti į teismą dėl Ukrainoje vykdomų karo nusikaltimų. Kovo 18 d. TBT nurodė, kad V. Putinas yra įtariamas vaikų deportacija iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

Vizito metu V. Zelenskis taip pat teigė suprantantis, kad Ukraina neturi vilčių įstoti į NATO, kol tęsiasi Rusijos karas. „Tačiau mes norime labai aiškios žinutės, kad būsime NATO po karo“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

Trečiadienį Rusijos spaudos agentūra pranešė, kad buvo bandoma dronu atakuoti Kremlių, išpuolį pavyko sėkmingai atremti. Kremlius pareiškė, kad už šios atakos stovi JAV, esą tai buvo pasikėsinimas į V. Putiną, amerikiečiai šiuos kaltinimus vadina „absurdiškais“ ir juos atmeta. Vakarų ekspertų teigimu, tikėtina, kad drono ataka buvo suplanuota ir įvykdyta pačios Rusijos. Tokia inscenizacija skirta sutraukti daugiau visuomenės palaikymo su iššūkiais susiduriančiam karui.

Gegužės 4-osios naktį Rusija vėl dronais ir raketomis atakavo Kyjivą, juos visus pavyko numušti. Trečiadienį rusams apšaudžius Chersono regioną žuvo 21 žmogus, dar 48 sužeisti. Mieste savaitgalį paskelbta komendanto valanda.

JAV vyriausybė paskelbė apie naują 300 mln. dolerių (271 mln. eurų) vertės karinę paramą Ukrainai. Tai bus amunicija tokioms ginkluotės sistemoms, kaip „Himars“, taip pat artilerijos sviediniai, trečiadienį pranešė JAV valstybės departamentas. Tai jau 37 JAV paramos paketas Ukrainai, siekiant padėti šaliai užtikrinti saugumą.

Palūkanų normos. Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį dar kartą pakėlė bazines palūkanų normas 0,25 bazinio punkto. Nuo gegužės 10 d. pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma didinama iki 3,75 proc., o palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4 proc. ir 3,25 proc.

Trečiadienį bazines palūkanų normas pakėlė ir JAV federalinis rezervų bankas (FED). Oficiali palūkanų norma kilstelėta 0,25 procentinio punkto, iki 5–5,25 proc. intervalo. Ketvirtadienį šiuo pavyzdžiu pasekė ir Norvegijos centrinis bankas – padidino bazinių palūkanų normą 0,25 procentinio punkto, iki 3,25 proc.

2023 05 04 16:30
Spausdinti