Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA IR UKRAINA
Kijeve viešintis G. Nausėda: Ukraina neliks viena agresijos akivaizdoje
BNS
Scanpix
Iš kairės: A. Duda, V. Zelenskis, G. Nausėda.

Ukraina neliks viena agresijos akivaizdoje, žada Kijeve su solidarumo vizitu viešintis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Įžūlus Rusijos elgesys, deja, nestebina, prieš aštuonerius metus jis prasidėjo Kryme, vėliau Donbase, dabar Rusija žengia dar vieną begėdišką žingsnį per raudonąją liniją“, – per spaudos konferenciją Kijeve sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Per bendrą spaudos konferenciją po susitikimo G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva nepripažins „jokių bandymų pakenkti teritoriniam Ukrainos vientisumui, kaip ir niekada nepripažins neteisėtos Krymo aneksijos“.

Jis taip pat akcentavo, kad Rusijos agresijos akivaizdoje Ukraina sulauks visokeriopos Lietuvos ir Europos paramos.

„Rusijos agresijos akivaizdoje Ukraina neliks viena. Galite tikėtis visokeriopos Lietuvos ir visos tarptautinės bendruomenės paramos. Jūs ją jau jaučiate. Mes palaikysime brolišką tautą. Ukrainą remsime visomis įmanomomis priemonėmis“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos – Liublino trikampio – prezidentai per susitikimą pasirašė deklaraciją, griežtai smerkiančią Rusijos sprendimą pripažinti prokremliškas separatistines Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“

Prezidentai deklaracijoje Rusijos sprendimą vadina šiurkščiu tarptautinės teisės normų ir principų pažeidimu bei teigia, kad Rusija sąmoningai ir vienašališkai pasitraukė iš Minsko susitarimų, todėl jai tenka visa atsakomybė už tolesnį saugumo padėties Ukrainoje blogėjimą.

Ukrainos vadovas V. Zelenskis per spaudos konferenciją pažymėjo, kad „Lietuva ir Lenkija yra partnerės, kurios rėmė Ukrainą tiek žodžiais, tiek darbais“.

„Vertiname Lenkijos ir Lietuvos draugų pastangas stiprinant mūsų šalių gynybinius pajėgumus, tiekiant ginklus, „Stingers“ sistemas ir už visą paramą ir pagalbą, kuri pasklido po visą Ukrainą ir kurios reikia mūsų kariuomenei“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad Ukrainai ypač svarbu, jog Lietuvos ir Lenkijos diplomatai liko Kijeve.

„Jie tęsia savo diplomatinę misiją, tai labai svarbus ženklas Ukrainos visuomenei“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Ukrainos vadovas savo pasisakyme akcentavo, kad Ukraina turi būti pasaulio ir Europos saugumo architektūros dalimi, o „narystė NATO galėtų nubrėžti tokią perspektyvą“.

„Mes daug dėmesio skyrėme saugumo architektūros klausimui visame pasaulyje aptarti, ypač Europoje, ir mes visi sutarėme, kad saugumo struktūrą Europoje reikia renovuoti. Šis architektūros šedevras turi apimti ir Ukrainą“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu Ukraina nėra įtraukta į jokį saugumo aljansą. „Mes turime apsiginti patys vieni, pasiremdami partnerių pagalba, (...) bet ukrainiečiai žūva toliau, ukrainiečiams reikia aiškių saugumo garantijų, ir narystė NATO galėtų nubrėžti tokią perspektyvą“, – sakė V. Zelenskis.

Lenkijos prezidentas A. Duda per spaudos konferenciją kalbėjo, kad Vakarai turi „sustabdyti Rusijos neoimperialistinę politiką“.

„Kova vyksta ne tik už Ukrainos suverenitetą, bet ir už visą saugumo sistemos struktūrą tiek Europoje, tiek pasaulyje. Turime užtikrinti kiek galima greičiau, kad būtų atkurtas saugumas ir tvarus vystymasis. Mes labai tikimės, kad karas neprasidės ir dėl to labai raginame prezidentą V. Putiną ir tuos, kurie atsakingi už sprendimų priėmimą, atsisakyti įsakymų imtis karinės agresijos prieš Ukrainą“, – kalbėjo A. Duda.

„Kiekvienas iš mūsų dabar esame ties labai plonyte linija tarp karo ir taikos, jei karas prasidės, niekas nežino, kur tai nuves Rusiją ir visą pasaulį, tiek Lietuvą, tiek Lenkiją“, – sakė Lenkijos vadovas.

Lietuvos prezidentas G. Nausėda kalbėdamas spaudos konferencijoje taip pat sveikino Europos Sąjungos bei kitų pasaulio valstybių Rusijai įvestas sankcijas.

„Palankiai vertinu tai, kad ES sankcijos yra derinamos su Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Kanados sankcijomis. Prisijungia ir kitos valstybės. Tik ryžtingas atsakas gali sustabdyti tolesnį eskalavimą“, – teigė G. Nausėda.

Jis taip pat pabrėžė, kad NATO turi „pasiųsti aiškų signalą, jog atvirų durų politika nebus keičiama“, o Ukrainos europinė perspektyva turi būti labai aiški ir konkrečiai apibrėžta.

„Kaip šiandien pareiškėme savo trišalėje deklaracijoje, ukrainiečiai parodė didžiules pastangas reformuoti savo šalį. Ukrainiečiai įrodė, jog rimtai žiūri į savo europinius siekius. Atėjo metas mums, ES šalims, duoti Ukrainai kelią eiti pirmyn“, – tvirtino G. Nausėda.

Lietuvos ir Lenkijos vadovų vizitas Kijeve vyksta po to, kai Rusija pripažino separatistinių Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ nepriklausomybę. Vakarai šį Kremliaus žingsnį pasmerkė ir įvedė naujas sankcijas Maskvai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 23 16:58
Spausdinti