Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 20 d.


PREZIDENTO RINKIMAI 2024
Kinija ar Taivanas? Gynybai – 3 proc. BVP? Kandidatai į prezidentus atsako į užsienio ir saugumo politikos klausimus
IQ
Andrius Ufartas/ELTA
Išankstiniai prezidento rinkimai Vilniuje.

Beveik visi kandidatai į 2024 m. Lietuvos prezidento rinkimus sutaria, kad reikia siekti kuo greitesnės Ukrainos narystės NATO ir Europos Sąjungoje (ES), Rusija Lietuvai kelia grėsmę, o JAV yra pagrindinės saugumo partnerės. Tačiau kitais mažiau aštriais klausimais kandidatų nuomonės išsiskiria – ar reikia Taivano atstovybę Vilniuje pervadinti į Taipėjaus? Ar derėtų megzti santykius su dabartiniu Baltarusijos režimu? Koks turėtų būti Lietuvos gynybos biudžetas?

Į šiuos ir kitus klausimus kandidatai atsakė Rytų Europos studijų centro (RESC) pateiktoje apklausoje, kurią sudarė 15 įvairių užsienio ir saugumo politikos klausimų. RESC sutiko kandidatų atsakymais pasidalinti ir su IQ. Vienas kandidatas – Remigijus Žemaitaitis – apklausoje dalyvauti atsisakė, o kito kandidato, Igno Vėgėlės, atsakymais apklausa bus papildyta vėliau. Tik du kandidatai – perrinkimo siekiantis dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda ir Laisvės partijos iškeltas kandidatas Dainius Žalimas – savo atsakymus argumentavo platesniais komentarais.

Draugauti ar pyktis su Kinija?

RESC pateiktoje apklausoje trys pirmi klausimai susiję su Lietuvos užsienio politika Kinijos atžvilgiu. Čia šeši apklausoje dalyvavę kandidatai pasiskirstė į dvi stovyklas – Eduardas Vaitkus, G. Nausėda ir Andrius Mazuronis buvo labiau linkę taikytis su Pekinu, o Ingrida Šimonytė, Giedrimas Jeglinskas ir D. Žalimas – išlaikyti dabartinę Lietuvos politikos kryptį.

2024 05 08 09:00
Spausdinti