Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KINIJA IR LIETUVA
Kinija stabdo ES prašymą sudaryti PPO kolegiją dėl Pekino varžymų Lietuvai
BNS
Unsplash

Kinija šią savaitę užblokavo Europos Sąjungos (ES) prašymą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) sudaryti arbitrų kolegiją dėl Pekino apribojimų importui iš Lietuvos, tačiau Vilnius teigia, jog tai neturėtų smarkiai užtęsti proceso.

„Kinija pasinaudojo teise blokuoti ES prašymą PPO įkurti specialų panelį ginčui su Lietuva spręsti. Tačiau blokavimo teise Kinija gali pasinaudoti tik kartą ir tai, tikėtina, neturėtų padaryti reikšmingos įtakos bylos nagrinėjimo pradžiai“, – teigiama ketvirtadienį BNS pateiktame Lietuvos užsienio reikalų ministerijos komentare.

Kinija taip pat blokavo ir kitą ES prašymą sudaryti kolegiją byloje dėl trukdymo Europos aukštųjų technologijų įmonėms pasinaudoti galimybe Bendrijos teismuose ginti savo patentus.

Kinų laikraščio „South China Morning Post“ interneto portalas pranešė, jog Pekinas laiko minimus ES prašymus painiais ir skubotais.

Portalas nurodė, kad ES vėl paprašys sudaryti kolegijas minimiems ginčams sausį, o kadangi blokuoti procesą galima tik kartą, Kinija daugiau nebegalės naudotis veto procedūromis.

Europos Komisijos (EK) teigimu, abiem atvejais Kinijos veiksmai daro didelę žalą Europos verslui, o diskriminacinės Pekino priemonės prieš Lietuvą daro poveikį Bendrijos vidaus prekybai, tiekimo grandinėms bei rinkai.

Remdamasi Kinijos muitinės statistika EK teigia, jog Lietuvos eksportas į šią šalį šių metų sausį-spalį, palyginti su pernai tuo pat laiku, sumažėjo 80 procentų.

Procesai kolegijoje gali tęstis iki pusantrų metų.

Prekybos trikdžiai su Kinija prasidėjo Lietuvai leidus Taipėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Vilniuje. Smarkiai sumažėjus Lietuvos importui ir eksportui į Kiniją, ES šių metų pradžioje kreipėsi į PPO.

ES tuomet pabrėžė, kad Kinijos taikomi ribojimai pažeidžia PPO teisės normas, reglamentuojančias prekybą prekėmis ir paslaugomis.

2022 12 22 12:52
Spausdinti