Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


NAUJA EUROPOS KOMISIJA
Ko Briuselis tikisi iš A. Kubiliaus? Pasigirdo ir kritikos
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Europos Parlamentas
Andrius Kubilius.

67-erių Andriui Kubiliui prireiks daug energijos, kantrybės ir kompromisų bandant įgyvendinti užduotis, su kuriomis siejamas Europos gynybos ir kosmoso komisaro postas. Briuselyje Lietuvos politikos veteranas laikomas stipriu nominuotu komisaru, bet jau pasigirdo ir kritikos balsų.

Su kraštutine dešine siejamas ir nuolat Ursulą von der Leyen kritikuojantis leidinys „Brussels Signal“ įrašė A. Kubilių į komisarus, kuris „kelia nerimą“. Mat „iš karto po to, kai antradienį buvo pristatytas žiniasklaidai, jis pradėjo reikalauti didesnės bendros Europos skolos, kad galėtų išleisti net 500 mlrd. eurų. Numatydamas, kad tai gali būti politiškai neįgyvendinama, jis jau pasiūlė atsarginį variantą: naudoti ES COVID-19 atsigavimo fondo arba euro zonos gelbėjimo fondo – Europos stabilumo mechanizmo – lėšas.“

Vis dėlto kiti Briuselio leidiniai A. Kubilių vertina pozityviai. Jis nepateko į Politico.eu sudarytą nominuotų komisarų sąrašą, kurie gali nepereiti Europos Parlamento klausymų. Tačiau įtakingiausias Briuselio leidinys pabrėžė, kad lietuvis „turės pats išsikovoti reikšmingą vaidmenį“. Kitas Briuselio leidinys „Euractiv“ taip pat rašė, kad A. Kubiliaus laukia „mamuto sunkumo užduotis“.

Baltoji knyga, apie kurią U. von der Leyen rašė A. Kubiliaus misijos laiške, – tai pradžia, kuri parodys, kokios reikalingos investicijos, kiek jų yra ir kiek jų reikės, įskaitant pačius blogiausius karinius scenarijus.

Konkrečiau, ko tikisi iš būsimo komisaro, Komisijos vadovė U. von der Leyen išdėstė misijos laiške jam. Ten beveik dvi dešimtys užduočių ir veiklos punktų: nuo Baltosios knygos dėl Europos gynybos ateities sudarymo per šimtą dienų iki pasiūlymų ES kosmoso įstatymui.

„Baltoji knyga, apie kurią U. von der Leyen rašė A. Kubiliaus misijos laiške, – tai pradžia, kuri parodys, kokios reikalingos investicijos, kiek jų yra ir kiek jų reikės, įskaitant pačius blogiausius karinius scenarijus. Matyt, knyga bus paremta scenarijais – nuo minimumo (mažo intensyvumo konflikto) iki maksimumo (aukšto intensyvumo konflikto – karo)“, – IQ paaiškino Briuselyje įsikūrusio Europos politikos centro (EPC) gynybos analitikė Marija Martišiūtė.

Tai nelengva užduotis, bet A. Kubiliui į pagalbą turėtų ateiti Gynybos pramonės ir kosmoso generalinis direktoratas (DG DEFIS), kuris bus pavaldus jam. EPC ekspertė paminėjo kitas U. von der Leyen misijos laiške išdėstytas užduotis: karinio mobilumo plėtojimas, Europos oro skydas, bendra gynybos rinka, kosmoso politika, kibernetinė gynyba, civilių pasirengimas ir t. t.

„Tačiau pirmiausia reikia sutelkti Europos pramonę, pritraukti investicijų. Kaip minėjote, ES prižadėjo, bet nesugebėjo pateikti milijono sviedinių, ir tai rodo labai prastą situaciją, – kalbėjo M. Martišiūtė. – Reikia pripažinti, kad gyvename karo amžiuje ir A. Kubilius turės labai atsakingą bei svarbią užduotį sutelkti šalis nares šiuo klausimu, nes kol kas jos skirtingai mato grėsmę. Tai, žinoma, normalu, nes skirtingas šalių narių identitetas, politinė kultūra ir Pietuose skirtingai žiūrima į grėsmę nei Šiaurėje ar Rytų Europoje. A. Kubilius turės labai sudėtingą užduotį rasti kompromisą ir judėti į priekį šiuo klausimu.“

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad A. Kubiliui teks bendrą kalbą rasti ne tik su valstybėmis, kurioms priklauso gynybos kompetencija, bet ir su kitais Komisijos nariais ir NATO.

„A. Kubilius bus atskaitingas vicepirmininkei suomei Hennai Virkkunen, kuri bus atsakinga už technologijų suverenumą, saugumą ir demokratiją, ir koordinuos veiksmus su ES užsienio politikos įgaliotine este Kaja Kallas. Taip pat reikia paminėti prancūzą Stéphane’ą Séjourné, kuris bus atsakingas už pramonę ir irgi yra Komisijos vicepirmininkas. Be to, A. Kubilius turės darbuotis su komisaru iš Lenkijos Piotru Serafinu, kuris bus atsakingas už biudžetą, – teigė M. Martišiūtė. – Jis turės paruošti šalis nares, kad jos kitoje ilgalaikėje finansinėje perpsektyvoje (ES biudžete, MFF) gynybai ir kosmosui skirtų gerokai didesnį biudžetą. Be to, A. Kubiliui reikės labai artimai dirbti su Europos investicijų banku (EIB), kuris jau sukūrė saugumo ir gynybos biurą bei buvo ES vadovų įpareigotas prisidėti prie Europos gynybos plėtros. Na ir galiausiai A. Kubiliui teks daug dirbti su NATO, kurioje jau įdėmiai stebėta, iš kurios šalies bus gynybos komisaras. A. Kubiliaus turės artimai koordinuoti veiksmus su Aljansu.“

ES turėtų nesikišti į pagrindinę NATO veiklą: pajėgumų tikslų nustatymą, intervencinių pajėgų valdymą ar karinių standartų nustatymą.

Išties NATO įdėmiai stebi tai, kas vyksta kitame Briuselio gale – Europos kvartale. Ketvirtadienį sakydamas atsisveikinimo kalbą kadenciją baigiantis Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sveikino ES pastangas dėl gynybos pramonės stiprinimo, tačiau įspėjo nekonkuruoti su NATO. Pasak jo, ES turėtų nesikišti į pagrindinę Aljanso veiklą: pajėgumų tikslų nustatymą, intervencinių pajėgų valdymą ar karinių standartų nustatymą.

„Manau, kad A. Kubiliui pasiseks. Patirtį, kurią jis sukaupė tiek Europos Parlamente, tiek Lietuvoje, jis panaudos tikslingai. Nebus lengva, ypač kalbant apie politinius kompromisus, bus daug iššūkių, bet manau, kad jo vizija ir kompetencija atneš sėkmę“, – IQ apibendrino EPC gynybos analitikė M. Martišiūtė.

2024 09 24 11:21
Spausdinti