Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


SLOVAKIJA IR UKRAINA
Kodėl būsimasis Slovakijos premjeras R. Ficas nemėgsta Ukrainos?
IQ
Scanpix
Slovakijos premjeras Roberto Fico.

Nors Slovakija buvo viena didžiausių Ukrainos rėmėjų per šį karą, spalio pradžioje parlamento rinkimus laimėjusios populistinės partijos lyderis Robertas Ficas pareiškė, kad kaimynei daugiau nepadės ir stiprins santykius su Rusija.

R. Ficas yra realiausias pretendentas tapti naujuoju Slovakijos premjeru. Bet kodėl jis taip nemėgsta Ukrainos? Įdomią versiją pateikė įtakingas leidinys Politico.eu – esą R. Ficas jaučia nuoskaudą dėl 2009-ųjų įvykių Kyjive.

Energetikos krizė

2009-ųjų sausį dėl užsitęsusio Rusijos ir Ukrainos ginčo į ES šalis per Ukrainą nustojo tekėti rusiškos dujos. Nutraukti dujų tiekimą Slovakijai kainavo apie 100 mln. eurų per dieną, ir tai sukėlė energetikos krizę.

Tuo metu Slovakijos premjero pareigas ėjęs R. Ficas ieškojo būdų, kaip vėl atnaujinti dujų tiekimą iš Rusijos. Premjeras derėjosi su tuomečiu Rusijos ministru pirmininku Vladimiru Putinu ir Ukrainos ministre pirmininke Julija Tymošenko, o sausio 14-ąją pats atvyko į Kyjivą.

R. Ficas, susitikęs su tuomete Ukrainos premjere, buvo peikiamas už pataikavimą Maskvai ir bandymus atkurti dujų tiekimą. „Po šio incidento Slovakijos premjeras pradėjo atvirai laikytis antiukrainietiškos pozicijos. Jis sakė, kad mums nereikia remti ukrainiečių, nes Ukrainai nereikia Slovakijos“, – Politico.eu sakė Slovakijos užsienio politikos asociacijos vyresnysis bendradarbis Aleksandras Duleba.

R. Ficas iš Kyjivo išvyko į Maskvą, kur svetingai buvo priimtas V. Putino.

Pažemintas prezidentas

Įtampa tarp Slovakijos ir Ukrainos dar labiau sustiprėjo 2009-ųjų sausio 16 d., kai tuometis Slovakijos prezidentas Ivanas Gašparovičius dėl energetikos įmonės „Naftogaz“ dujų srautų atnaujinimo Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Juščenka. Nors ukrainiečiai žadėjo padėti Slovakijai, per susitikimą sandoris su „Naftogaz“ nebuvo pasirašytas.

Nors tiesioginės Ukrainos ir Slovakijos prezidentų derybos nepavyko, dar tų pačių metų sausio 20-ąją Rusija ir Ukraina susitarė dėl energetikos krizės pabaigos.

R. Ficas jau seniai buvo artimas Maskvai, o karas Ukrainoje, atrodo, jo nuostatų nepakeitė. „Leiskite mums turėti savo nuomonę“, – mėgsta kartoti į premjero postą sugrįžtantis politikas.

2023 10 24 06:50
Spausdinti