Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VYTIS PRIEŠ DRAKONĄ
Kodėl europarlamentaras Briuselyje remia Lietuvos Vyriausybę, o namie kritikuoja jos Kinijos politiką?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Asmeninis archyvas
Juozas Olekas.

Daugiau nei 40 Europos Parlamento (EP) narių kreipėsi į ES vadovus dėl Kinijos veiksmų ir paragino suteikti pagalbą Lietuvai. Tarp jų ne tik Lietuvos konservatoriai, žinomi ES lygiu politikai, bet ir socialdemokratų, kurie reikalauja keisti Vyriausybės politiką Kinijos atžvilgiu, vicepirmininkas.

Europos Tarybos prezidentui Charles’iui Micheliui, Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen, ES diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui, Komisijos vicepirmininkui Valdžiui Dombrovskiui ir už vidaus rinką atsakingam komisarui Thierry Bretonui adresuotą kreipimąsi pasirašė 41 EP narys. Dokumente įvardijamas Kinijos spaudimas, de facto sankcijos Lietuvai ir raginama ES imtis atsakomųjų veiksmų.

Aš suprantu, kad jūs negerbiate savo partijos bičiulių, laikydami juos kvailais.

„Raginame jus ryžtingai pademonstruoti solidarumą su Lietuva tiek žodžiais, tiek darbais, ginti ES integruotos bendrosios rinkos principus ir užtikrinti, kad nė vienai ES narei, nepriklausomai nuo jos dydžio, netektų vienai atlaikyti tokio spaudimo“, – baigiamas kreipimasis.

Tarp pasirašiusių šį laišką yra tokie žinomi ES politikai kaip buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis ar buvęs Estijos kariuomenės vadas Riho Terras, taip pat visi Lietuvos konservatorių atstovai ir prie jų grupės prisijungusi Aušra Maldeikienė, liberalas Petras Auštrevičius. Kitų Lietuvos atstovų iš valstiečių, lenkų, „darbiečių“ ir socialdemokratų pavardžių nėra, išskyrus socialdemokratų vicepirmininko Juozo Oleko.

Įdomu, kad tą pačią dieną, pirmadienį, Lietuvos socialdemokratai irgi išplatino kreipimąsi, kuriame paragino ne tik atleisti Lietuvos užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, bet ir peržiūrėti „vertybinę“ diplomatiją bei svarstyti galimybę pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą, dėl ko ir didele dalimi kilo konfliktas su Kinija.

Tai ne pirmas kartas, kai socialdemokratai Briuselyje pasisako vienaip, o Lietuvoje – kitaip. Dar spalio mėnesį tiek socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, tiek J. Olekas palaikė Europarlamento neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje teigiama, kad „EP palankiai vertina planus Lietuvoje įsteigti Taivano atstovybę; (rekomenduoja – IQ past.) pasmerkti Kinijos vyriausybės reakciją dėl ekonominių sankcijų taikymo Lietuvai; pareikšti savo paramą ir solidarumą su Lietuva šiuo klausimu, imtis atitinkamų priemonių ir paraginti Tarybą daryti tą patį“.

Tai neatima iš manęs teisės kritikuoti valdančiųjų Lietuvoje už jų neparengtus, neaptartus sprendimus, kurie sukelia skaudžias pasekmes Lietuvos žmonėms ir kelia daug abejonių dėl Lietuvos reputacijos tarptautiniu mastu. Aš melu nieko nemaitinu, užtenka, kiek juo pamaitina ponia Maldeikienė.

Žinoma, politiniai oponentai konservatoriai tai priminė socialdemokratų atstovams EP. Seimo narys Matas Maldeikis praėjusią savaitę savo socialinio tinklo paskyroje kreipėsi į V. Blinkevičiūtė ir J. Oleką:

„Aš suprantu, kad jūs negerbiate savo partijos bičiulių, laikydami juos kvailais. Tebūnie, partijos kolegas jūs pažįstate geriau. Tai jūsų sąžinės reikalas prieš juos ir save. Tačiau suimkit visą valią ir parodykit bent krislą pagarbos Lietuvos žmonėms. Europoje jūs balsuojat „europietiškai“ – palankiai vertinate planus Lietuvoje įsteigti Taivano atstovybę; smerkiate Kinijos vyriausybės reakciją dėl ekonominių sankcijų taikymo Lietuvai; reiškiate savo paramą ir solidarumą su Lietuvos Vyriausybe šiuo klausimu.“

Netrukus J. Olekas jam atsakė: „Dirbdamas EP, visuomet atstovauju ne tik savo ar socialdemokratiškai pozicijai, bet ir stengiuosi atstovauti savo valstybei ir jos žmonėms. Ar tai būtų žemdirbių reikalai, ar Kremliaus užsipulti Sausio 13-osios bylos teisėjai, ar spaudimas Lietuvai dėl elgesio su migrantais pasienyje, ar Kinijos spaudimas Lietuvai. Bet tai neatima iš manęs teisės kritikuoti valdančiųjų Lietuvoje už jų neparengtus, neaptartus sprendimus, kurie sukelia skaudžias pasekmes Lietuvos žmonėms ir kelia daug abejonių dėl Lietuvos reputacijos tarptautiniu mastu. Aš melu nieko nemaitinu, užtenka, kiek juo pamaitina ponia Maldeikienė.“

Kilus diskusijai, europarlamentaras taip pat paaiškino, kodėl planuoja pasirašyti minėtą kreipimąsi į ES vadovus: „Jau keletą kartų šioje diskusijoje esu išdėstęs, jog EP balsuoju už paramą Lietuvai. Pvz., šiandien su kolegomis pasirašiau dar vieną laišką Europos Komisijos pirmininkei ir Tarybos pirmininkui dėl bendrų veiksmų ginantis nuo Kinijos spaudimo, bet tai niekaip neapriboja manęs kritikuoti Lietuvos valdančiuosius už jų neparengtus, neaptartus ir skaudžias pasekmes Lietuvos žmonėms sukeliančius sprendimus.“

2022 01 18 11:20
Spausdinti