Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Kodėl Lietuva pasirinko prancūziškuosius „cezarius“?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
„Caesar“ Ukrainoje.

Praėjusią savaitę paskelbta apie pirmąjį didelį prancūziškos ginkluotės įsigijimą. Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, nors iki šiol Lietuva neturėjo Prancūzijos sunkiosios ginkluotės, savaeigės ratinės haubicos „Caesar Mark II“ puikiai suderinamos su turimomis karinėmis sistemomis.

A. Anušauskas su Prancūzijos gynybos ministru Sebastienu Lecornu Paryžiuje praėjusį pirmadienį pasirašė ketinimų protokolą dėl 18 vienetų šios naujos kartos 155 mm kalibro savaeigių ratinių haubicų.

Trečiadienį atvykęs į NATO ministrų susitikimą Briuselyje A. Anušauskas teigė, kad prancūziška ir Lietuvos jau turimos sistemos puikiai sąveikaus tarpusavyje.

„Turiu pasakyti, kaip tik mūsų turima artilerija, t. y. „Panzer“ haubicos ir „Caesar“, kurias numatome įsigyti, visų pirma, yra suderintos – tai to paties kalibro ginkluotė ir tai leidžia mums pirkti tą pačią amuniciją šiems ginklams“, – į IQ klausimą dėl prancūziškos ginkluotės pasirinkimo priežasčių atsakė ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad „Caesar“ yra labai efektyvus ir turi savo privalumų, lyginant su vikšrinėmis vokiškomis savaeigėmis haubicomis PZH 2000 („Panzerhaubitze 2000“), kurių pirkimas užbaigtas šių metų balandį.

„Panzer“ haubicos yra tris kartus sunkesnės, vadinasi, ne visur gali pravažiuoti, sunkiau manevruoti. Tai labai geras ginklas, bet lengvesnių judresnių savaeigių pabūklų mums irgi reikia“, – argumentavo ministras.

Techninį susitarimą dėl Krašto apsaugos ministerijos kontribucijos „Caesar Mark II“ vystymo programoje planuojama pasirašyti iki liepos 30 d., lygiagrečiai rengiama sutartis ir su sistemos gamintoju – Prancūzijos ginkluotės sistemų ir amunicijos kompanija „Nexter“. Visam „Caesar“ artilerijos sistemų įsigijimo projektui Krašto apsaugos ministerija planuoja skirti apie 110–150 mln. eurų, kurie bus panaudoti sistemai išvystyti, įsigyti ir įdiegti Lietuvos kariuomenėje.

Naujosiomis artilerijos sistemomis bus aprūpintas Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas. Jos pakeis šiuo metu brigados „Žemaitija“ vieneto turimas 105 mm tempiamas haubicas, kurios jau nebeatitinka šiuolaikinio mūšio mobilumo ir ugnies galios reikalavimų.

„Caesar Mark II“ artilerijos sistemą šiuo metu naudoja arba ketina įsigyti ir keletas kitų NATO šalių sąjungininkių – Belgija, Čekija, Danija ir Prancūzija. Prancūzijos viešųjų pirkimų agentūra praėjusį pirmadienį oficialiai užsakė devynis „Caesar Mark II“ Belgijos vardu, kuri sutarė juos įsigyti pagal 2022 m. gegužės 13 d. Belgijos gynybos ministrės Ludivine Dedonder ir tuometinės Prancūzijoje gynybos ministrės Florence Parly pasirašytą susitarimą. Į 62 mln. eurų vertės sutartį įeina viskas, ko reikia ginklams eksploatuoti, ir tai yra dar vienas žingsnis stiprinant Belgijos ir Prancūzijos kariuomenių sąveiką, rašo leidinys „Breaking Defense“. „Caesar Mark II“ bus tiekiami Prancūzijai ir Belgijai nuo 2025 m., o Lietuvai – nuo 2027 m., „Breaking Defense“ teigė „Nexter“ rinkodaros vadovas Olivier Fortas.

„Caesar“ – tai moderni „Nexter“ sukurta sunkvežimiuose montuojama artilerijos sistema. Joje įrengtos visos savarankiškam veikimui reikalingos sistemos, kabina, apsauganti šešių žmonių įgulą nuo skeveldrų ir šaulių ginklų ugnies, pagrindinis 16 užtaisų komplektas, navigacijos, taikiklio, balistinių skaičiavimų ir valdymo prietaisai. Sistema buvo specialiai sukurta taip, kad atitiktų greitojo dislokavimo pajėgų ugnies paramos reikalavimus.

Kaip teigia „Breaking Defense“, „Caesar Mark II“ bus beveik aštuoniomis tonomis sunkesnis už dabartinę versiją ir sveria apie 25 tonas, nes sunkvežimio kabina bus šarvuota pagal 2 STANAG lygį. NATO 2 STANAG lygis užtikrina keleivių apsaugą nuo 7,62 x 39 mm kalibro šūvių, paleisto iš 30 m atstumo, nuo 6 kg sprogstamųjų minų, padėtų po bet kuriuo sunkvežimio ratu ar po jo dugnu, ir nuo 155 mm kalibro sprogmens, paleisto iš 80 m atstumo.

Kadangi visų šešių varomų ratų sunkvežimis yra sunkesnis, jo 215 AG variklis bus pakeistas daug galingesniu 460 AG varikliu. Jis taip pat turės naują automatinę pavarų dėžę ir naujos kartos važiuoklę.

Beje, Prancūzija pristatė 12 senesnės versijos „Caesar“ artilerijos sistemų Ukrainai ir jos jau veikia fronte. Ketvirtadienį Kijeve viešėjęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo ukrainiečiams atsiųsti dar 6 „Caesar“.

Patinka mūsų portalo naujienos? Sekite Alfa.lt feisbuke. Norite matyti tik įdomiausias naujienas glaustai? Tuomet ieškokite mūsų „Telegram“ ir tviteryje.

2022 06 20 06:55
Spausdinti