Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


LIETUVA
Komisija G. Nausėdai siūlo atimti Lietuvos pilietybę iš M. Drobiazko
BNS
Justina Rau
Margarita Drobiazko.

Pilietybės reikalų komisija siūlo prezidentui Gitanui Nausėdai atimti Lietuvos pilietybę iš Rusijoje gyvenančios ledo šokėjos Margaritos Drobiazko.

Apie tai ketvirtadienį pranešė komisijos pirmininkas Pranas Žukauskas.

„Komisija priėmė sprendimą siūlyti prezidentui pripažinti Margaritą Drobiazko netekus jai išimties tvarka suteiktos Lietuvos pilietybės dėl jos viešai reiškiamo palaikymo Rusijai, kuri traktuojama kaip priešiška Lietuvai, Europos Sąjungos valstybėms ir jų sąjungininkams valstybė“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė P. Žukauskas.

Anot jo, tai yra pirmas toks sprendimas ir „formuoja precedentą ateičiai“.

„Posėdyje dalyvavo aštuoni nariai, visi balsavo už sprendimą“, – sakė komisijos pirmininkas.

Pati ledo šokėja šią savaitę išplatintame viešame laiške teigė Rusijos propagandoje nedalyvaujanti, o skleidžianti „kultūros ir gėrio šviesą“.

„Esu kaltinama dėl viešai neišreikštos savo politinės pozicijos, bet ar pagal Lietuvos Konstituciją neturiu teisės neišreikšti savo pozicijos, jei negaliu, nenoriu ar nesu tam pasirengusi?“ – svarstė M. Drobiazko.

Tuo metu P. Žukauskas teigė, kad komisijos sprendimą lėmė ne tiesiogiai išsakoma ar neišsakoma pozicija, o sportininkės veiksmai.

„Patys šou, kuriuose ji dalyvauja ir šoka, be abejo, su režimu ar jo propaganda neturi nieko bendro. Bet vertinamas buvo platesnis kontekstas – tų šou organizatoriai, jų statusas, jų padėtis Rusijoje, taip pat šitų šou rėmėjai, kurie viešai žinomi: daugelis sankcionuotų bendrovių, asmenų“, – sakė Pilietybės komisijos pirmininkas.

„Kad ir ne atviru tekstu, tai parodo asmens požiūrį. (...) Visų pirma argumentų, kad ji tiesiogiai remia (režimą – BNS), palaiko, tokių argumentų nebuvo, jų nėra. Vertinamas visas kontekstas veiklos“, – pridūrė jis.

P. Žukauskas pabrėžė, kad M. Drobiazko savo pozicijos komisijai nepateikė, nors ją šokėja išsakė viešu laišku.

Sportininkei išimties tvarka prieš 30 metų suteikta pilietybė naikinama pagal šiemet įsigaliojusias įstatymo pataisas, leidžiančias tai padaryti, jeigu asmuo viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Lietuvos institucijos teigia, kad M. Drobiazko palaiko glaudžius profesinius ir asmeninius ryšius su Tatjana Navka – Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona.

2023 09 14 14:28
Spausdinti