Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


EUROPIETIŠKAS KRIZĖS SPRENDIMAS
Komisijos vadovė sureagavo į ES apimančius ūkininkų protestus – steigia „diskusijų klubą“
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
2019 m. ūkininkų protestas prie Europos Komisijos ir, regis, tokių protestų daugės.

Nuo Vilniaus iki Briuselio vykstant ūkininkų protestams, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen irgi „ėmėsi veiksmų“ – paskelbė apie Strateginį dialogą dėl ES žemės ūkio ateities. Tik neatrodo, kad tai padės numalšinti pasipiktinimą.

„Atėjo laikas pasiekti naują ūkininkų, kaimo bendruomenių ir visų kitų ES žemės ūkio ir maisto produktų grandinės dalyvių sutarimą dėl maisto ir ūkininkavimo. ES ūkininkai ir maisto pramonė tiekia mūsų piliečiams sveiką bei kokybišką maistą ir labai prisideda prie mūsų ekonomikos, ypač kaimo vietovėse. Jie taip pat deda milžiniškas pastangas, kad prisidėtų prie mūsų bendro ekologinio ir skaitmeninio perėjimo. Tačiau tuo pat metu jie susiduria su įvairiais iššūkiais, pradedant klimato kaita, infliacija ir baigiant nepastoviu rinkos poveikiu. Šiuo Strateginiu dialogu sukuriame forumą, kuriame visų labui galime pateikti aiškią ateities viziją“, – ketvirtadienį pareiškė U. von der Leyen.

Europos Komisijos pranešime pompastiškai teigiama, kad Strateginiame dialoge bus sprendžiami jo dalyvių iškelti uždaviniai ir galimybės, kaip ūkininkų ir kaimo bendruomenių tinkamas gyvenimo lygis, parama žemės ūkiui galvojant apie mūsų planetą ir jos ekosistemas, didžiųjų duomenų ir technologinių inovacijų teikiamų galimybių išnaudojimas bei ES maisto sistemos klestinčios ateities konkurencingame pasaulyje skatinimas. Šio forumo pirmininku paskirtas profesorius Peteris Strohschneideris, vadovavęs Vokietijos federalinės vyriausybės Žemės ūkio ateities komisijai. Jis ir kiti nariai rengs bendrą ateities viziją ir iki 2024 m. vasaros pateiks ataskaitą.

Tiesa, nedaug vilčių, kad šis Strateginis dialogas patenkins šiuo metu dalyje Europos šalių protestuojančių ūkininkų reikalavimus. Lietuvoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Rumunijoje žemdirbiai protestuoja dėl padidėjusių degalų akcizų, išaugusių ekologinių ribojimų ir bendrai per sudėtingo reguliavimo.

2024 01 25 15:53
Spausdinti