Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 17 d.


HIBRIDINIS KARAS
Kremliaus melo tinklas: kaip Rusijos propaganda piešė Lietuvą 2023 m.?
Karolis Juršys
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Antradienį Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas (SKD) paviešino 2023 m. ataskaitą apie Rusijos skleidžiamą dezinformaciją, nukreiptą prieš Lietuvą ir NATO. Praėjusiais metais Kremlius buvo nusitaikęs ir į Lietuvos saugumo klausimus, ir į NATO planus „pulti Rusiją“.

„Baimė yra ginklas, ir labai svarbu suprasti, kad šiuolaikinis karas nėra tik sausumoje riedantys tankai, ore skraidantys lėktuvai ar jūroje plaukiantys laivai. Psichologinės, informacinės operacijos pasiekia mus, jos skatina nepasitikėti valstybe, mažina piliečių valią kovoti, kvestionuoja NATO 5 straipsnį, Lietuvos gynimą ar paramą Ukrainai“, – žurnalistams antradienį kalbėjo SKD vadovas komandoras Giedrius Valintėlis.

„Nepaisant to, kad buvo uždrausti rusiški kanalai Lietuvoje, priešiškos valstybės randa spragų ir kitų būdų (transliuoti propogandinį turinį – IQ past.). Tam investuojami pinigai ir jų įtaka mūsų valstybėje yra jaučiama. Turėtume atlikti detalesnę analizę, kaip su šiais dalykais kovoti ateityje“, – pridūrė jis.

Per pastaruosius metus didžioji dalis politinės Rusijos komunikacijos tapo karine komunikacija, kuria bandoma ne tik pateisinti priimamus sprendimus, bet ir kurstyti įtampą tarp Rytų ir Vakarų ir rengti visuomenę karui. Rusijoje daugėja žinučių, pabrėžiančių, kad NATO rengiasi pulti Rusiją ir Baltarusiją, o karo atveju, kaip skelbia, neva laimėtų Rusija.

2024 03 05 16:39
Spausdinti