Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RINKIMAI 2020
Krikščionių sąjunga siūlo visas problemas spręsti per šeimos gerovės prizmę
BNS
Fotobankas
Rimantas Jonas Dagys.

Kovą įkurta Seimo nario Rimanto Jono Dagio vadovaujama Krikščionių sąjunga į rinkimus eina žadėdama krikščioniškomis vertybėmis paremtą politiką, didžiausią dėmesį numato skirti šeimai.

„Programos pagrindinis motyvas, kad kas gera šeimai – tas gera valstybei, į visų problemų sprendimą mes žiūrime per tą prizmę“, – sako partijos vadovas R. J. Dagys.

Partija pasisako už šeimos kaip vyro ir moters santuokos įtvirtinimą, mokestinėje sistemoje siūlo „balansą tarp visų visuomenės sluoksnių“, žada steigti valstybinį komercinį banką, skirti paramą vidutiniam ir šeimos verslui, užsienio politikoje pasisako už tvirtą euroatlantinę kryptį, pabrėžia strateginę partnerystę su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir Lenkija.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė Krikščionių sąjungos žinia. „Lietuvoje trūksta politinės jėgos, kuri nuosekliai, ne fragmentiškai atstovautų krikščioniškoms valstybėms, deja, dabar dominuoja liberalios partijos, ir mūsų pareiga sugrįžti prie ištakų, prie krikščioniškos demokratijos ištakų. Mes pasisakome už žmogaus orumą ir prigimties išsaugojimą ir norime nuosekliai tai įgyvendinti taip, kaip krikščioniškas požiūris numato“, – pažymi R. J. Dagys.

Šeimos politika. Krikščionių sąjunga laikosi nuostatos, kad šeimos kaip mažos bendrijos stabilumas ir klestėjimas yra didelės bendruomenės, miesto, šalies, klestėjimo pagrindas. Partija siūlo „stiprinti vyro ir moters papildomumą, lygiateisiškumą, kartų bendravimą, santuokos, vaikų ir negimusių kūdikių apsaugą, rūpintis neįgaliųjų socialine integracija, realia vaikų teisių apsauga“. „Vadovaujamasi Konstitucijos dvasia, Konstitucijoje aiškiai pasakyta, kad šeima yra vyro ir moters santuoka“, – pažymi partijos atstovas Arvydas Akstinavičius. R. J. Dagys tvirtina, kad partija „pasisakys „prieš perteklinį kišimąsi į šeimą“, nes „valstybė turi padėti ir kištis tik ypatingu atveju“.

Ekonomikos ir socialinė politika. Krikščionių sąjunga deklaruoja poziciją, kad Lietuva turi būti socialiai orientuotos laisvosios rinkos ekonomikos pagrindu funkcionuojanti valstybė ir socialinis teisingumas turi tapti esminiu ekonominės politikos prioritetu. „Dabar pažeistas visuomenės solidarumo balansas ir didžiausia našta krenta tiems, kurie gauna mažas pajamas. Mes nesame visuotinės lygybės partija, bet balansas visuomenėj turi būti toks, kad pirmiausia turi būti orientuojamasi į žmogų, o ne pelno siekimą“, – teigia R. J. Dagys. Partija žada daugiau paramą smulkiam ir vidutiniam verslui, siūlo kurti valstybinį komercinį banką, sieks, kad pensija siektų pusę vidutinio atlyginimo.

Švietimas ir kultūra. Krikščionių sąjunga laikosi požiūrio, kad kultūra yra visų kitų gyvenimo sričių pagrindas, akcentuoja paveldo svarbą, pabrėžia, kad „kultūra neturi būti sutapatinta su pramoga“. Mokyklose partija siūlo peržiūrėti visų programų turinį, deklaruoja tikslą „ne tik parengti specialistus, bet ir išugdyti asmenybes, turinčias žinių“. Siekdama šalyje išlaikyti jaunus mokslininkus ir pritraukti iš užsienio, partija siūlo paramą būstui. „Mes turime išsaugoti savo mokslinį potencialą, suteikti galimybę jauniems mokslininkams gauti kreditus įsigyti būstams, ir ne tik mūsų mokslininkams, bet ir atvykusiems, nes visas mokslas dirba penkerių metų kontraktų sistema ir bankai jiems paskolų neduoda“, – sako R. J. Dagys. Pasak partijos vadovo, tokia programa kainuotų nedaug, bet duotų didelę pridėtinę vertę.

Užsienio politika ir gynyba. Gynybos klausimu Krikščionių sąjunga pasisako už deramą finansavimą, pažymima, kad „narystė NATO ir Aljanso įsipareigojimų vykdymas šiandien yra racionaliausias ir efektyviausias šalies išorinio saugumo užtikrinimo būdas“. „Mes esame proNATO partija, saugumui, gynybai skirsime didelį dėmesį, įdėmiai stebime, kas vyksta Baltarusijoje, Ukrainoj, tikrai matome, kad tos šalys turi būti toje europinėje pusėje kaip ir mes, stengsimės palaikyti gerus ryšius su JAV, mūsų euroatlantiniai ryšiai tikrai labai svarbūs“, – sako parlamentaras Egidijus Vareikis. Krikščionių sąjunga taip pat pabrėžia savo ryšius su Lenkijos dešiniaisiais valdančiaisiais.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras. Krikščionių sąjunga premjeru siūlytų jos pirmininką R. J. Dagį. „Demokratiniam pasauly premjeras būna partijos lyderis“, – pabrėžia partijos atstovas A. Akstinavičius.

Rinkimų šūkis. „Neleisime iškirsti Lietuvos, jos šeimų ir miškų“.

Tikisi gauti mandatų. Partijos atstovai tikisi gauti tiek balsų, kad „galėtų atsverti liberaliąją pusę“. „Mes tikimės, kad ši partija įsitvirtins, apie trečdalis mūsų piliečių, pagal mūsų turimas paklausas, tokios partijos pageidautų. Jei taip bus, mandatų tikrai bus pakankamai, kad galėtume atsverti liberaliąją pusę“, – teigia R. J. Dagys.

Krikščionių sąjungą šiemet įkūrė buvęs konservatorius ir buvęs socialdemokratas R. J. Dagys su bendraminčiais. Partijos kūrėjai deklaruoja siekį grįžti prie kriščioniškųjų vertybių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 09 12:26
Spausdinti