Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KITAS EUROPOS PUSMETIS
Krizinis pirmininkavimas ES: tarp tikslų – ir „derusifikacija“
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Prahos
Čekijos pirmininkavimo svetainė

Skirtingai nei Prancūzija, nuo liepos 1 d. pirmininkavimą ES perėmusi Čekija didelių ambicijų nepuoselėja: svarbiausia susitvarkyti su einamaisiais iššūkiais – nuo Ukrainos karo iki didėjančios energetinės krizės.

„Pirmininkavimą perimame labai sunkiu metu. ES piliečiai iš mūsų tikisi, kad žiemą nesusidurs su energijos trūkumais, nebijos didesnio kainų kilimo ir jiems visada užteks maisto ant stalo“, – Briuselyje dirbantiems žurnalistams, kurie Čekijos pirmininkavimo proga buvo pakviesti į Prahą, ketvirtadienį vakare kalbėjo čekų premjeras Petras Fiala.

Jis kartu įvardijo penkis Čekijos pirmininkavimo ES prioritetus: pabėgėlių krizės valdymas ir Ukrainos atsigavimas po karo; energetinis saugumas; Europos gynybos pajėgumų ir kibernetinės erdvės saugumo stiprinimas; Europos ekonomikos strateginis atsparumas ir galiausiai demokratinių institucijų atsparumas.

Čekijos pirmininkavimo svetainė
Petras Fiala.

Čekijos premjeras pabrėžė, kad svarbiausias einamasis iššūkis – reikalai Ukrainoje. Kartu jis paminėjo, kad nors vis dar vyksta karas, jau „dabar turime pasirengti pradėti masinį atstatymą pasibaigus karui“.

Energetinio saugumo klausimu P. Fiala pabrėžė, kad būtina „derusifikuoti“ energetinių išteklių importą.

„Rusijos agresija mums parodė, kad negalime būti priklausomi nuo šalių, kurios kelia tiesioginę grėsmę mūsų saugumui“, – teigė premjeras.

Kalbant apie Europos gynybos pajėgumus Čekijos pareigūnai akcentuoja NATO reikšmę ir pagal jų planus gynybos stiprinimas turėtų vykti per ES ir Aljanso gilesnį bendradarbiavimą.

„Mūsų pirmininkavimo šūkis: Europa kaip užduotis: permąstyti, pertvarkyti, suteikti naujų galių. Jį įkvėpė garsioji Vaclavo Havelo kalba. V. Havelas mąstė apie Europos vaidmenį keičiant pasaulį, ir tai panašu į mūsų dabartinę padėtį“, – kalbėjo P. Fiala, kuris pats savo akademiškumu primena Čekijos legendą.

Kitą dieną, penktadienį, Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky pabrėžė, kad nors ir visi siekia taikos, jos sąlygų negalima primesti Ukrainai: „Mano požiūriu, karas Ukrainoje turėtų baigtis Ukrainos sąlygomis. Mes neturėtume diktuoti jokių sąlygų Ukrainai. Mūsų interesas, kad Ukrainai pasisektų.“

Pagal kai kuriuos pranešimus Europos Komisija ruošia septintąjį sankcijų Rusijai paketą, kuriame bus įtraukta daugiau Rusijos atstovų ir uždraustas rusiško aukso importas į ES. Tačiau Čekijos pareigūnai kol kas atsargiai kalba apie tai.

„Taip, dirbkime dėl to, bet dabar ne laikas atskleisti jų turinį, nes turime dar tik juodraštį. Todėl dar anksti pareikšti, kas jame būtų ar nebūtų. Kalbant apie dujas, ES lyderiai aiškiai nurodė, kad ketiname atsisakyti Rusijos iškastinio kuro ir priklausomybės nuo jo. Tai tik laiko klausimas. ES ir Europos Komisija dirba prie veiksmų plano. Tai turėtų parodyti, kaip išspręsti šią problemą. Tačiau tai nenutiks per naktį“, – kalbėjo Čekijos diplomatijos vadovas.

Jis taip pat teigė, kad Lietuva dėl Kaliningrado tranzito ribojimo elgiasi pagal taisykles, bet jas Europos Komisija dabar tikslina.

„Suprantu, kad Europos Komisija peržiūri šį klausimą, bet šiuo metu Lietuva vykdo savo įsipareigojimus dėl sankcijų. Toks mano požiūris“, – į IQ klausimą apie Prahos požiūrį į Kaliningrado tranzito ribojimą penktadienį atsakė J. Lipavsky.

Praėjusią savaitę taip pat pasirodė informacija, kad esą Komisija pateiks savo patikslinimus dėl Kaliningrado tranzito tik rudenį kartu su septintuoju ES sankcijų Rusijai paketo pasiūlymu. Beje, dėl sankcijų Rusijai išaiškinimo į Europos Komisiją kreipėsi ir Bulgarija, kuri po diplomatinio konflikto su Maskva užšaldė piniginius pervedimus jos diplomatinei atstovybei.

Lietuva optimistiškai vertina Čekijos pirmininkavimą ES ir palaiko jos prioritetus.

„Džiaugiuosi, kad Lietuva iš tiesų gali pritarti Čekijos pirmininkavimo prioritetams, įkvėptiems prezidento V. Havelo, kuris visada laikė Europą savo pagrindiniu uždaviniu. Čekijos pirmininkavimo ryžtas vadovauti ES pastangoms ginant Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, įskaitant pabėgėlių krizės valdymą, užtikrinant šios šalies atsigavimą ir atstatymą po karo, yra labiausiai sveikintinas ir patys matome tai kaip prioritetą“, – IQ teigė Lietuvos ambasadorius ES Arnoldas Pranckevičius.

Jis taip pat akcentavo Ukrainos iššūkį, t. y. ES turėtų parengti ilgalaikį šios šalies rekonstrukcijos planą, susijusį su reformomis ir pertvarka.

„Be to, visada remsime savo draugus čekus svarbiais energetinio saugumo ir diversifikacijos, kibernetinės erdvės saugumo, Europos ekonomikos ir mūsų demokratinių institucijų atsparumo klausimais. Mums taip pat ypač svarbūs istorinės atminties ir požiūrio į žmogaus teises ES užsienio politikoje klausimai“, – pridūrė Lietuvos ambasadorius ES.

2022 07 11 07:03
Spausdinti