Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SAVIVALDYBIŲ INDEKSAS
Kur Lietuvoje gera? Savivaldybių gerovės indekse – ir pandemijos ženklai
Agnė Baltrūnaitė
BNS Foto
Ignalina.

Akivaizdžiai pagerėję švietimo rodikliai, vidinės migracijos užburtas ratas ir keletas sėkmės pavyzdžių – tokį vaizdą pateikia 2021 m. Savivaldybių gerovės indeksas (SGI), kurį kasmet apskaičiuoja Vilniaus politikos analizės institutas (VPAI). Tačiau atidžiau panagrinėję kai kuriuos SGI rodiklius patenkame į iškreiptų veidrodžių karalystę.

Šis indeksas įdomus ir tuo, kad jam skaičiuoti naudoti 2020-ųjų, pirmųjų pandemijos metų, duomenys, tad jis atskleidžia COVID-19 įtaką savivaldybių raidai. Indeksas skaičiuojamas vertinant socialinį ir fizinį saugumą, ekonomikos gyvybingumą, švietimo kokybę ir demografinę padėtį.

Egzaminų laimė

Švietimo indekse pirmauja Kėdainių savivaldybė (2020 m. – 14 vieta), antra ir trečia vieta dalijasi Alytaus (9 vieta pernai) ir Šiaulių (17) miestai, ketvirtas – Kaunas (1), penktoje vietoje – Utenos rajono savivaldybė (4). Paskutinė indekse – Neringos savivaldybė, virš jos – Pagėgių ir Alytaus rajono savivaldybės. Autsaiderių pozicijos nepasikeitė ir palyginti su praėjusių metų SGI.

2022 05 25 06:45
Spausdinti