Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIPLOMATIJA
L. Linkevičius Baltarusijai pažėrė virtinę pasiūlymų
BNS
Fotobankas

Minske viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį Baltarusijai pasiūlė užtikrinti reguliarų naftos tranzitą ir aptarė dujų importo galimybę per Klaipėdos uostą.

Pasak L. Linkevičiaus, alternatyva tiekimui iš Rusijos stiprintų Baltarusijos nepriklausomybę, o tai atitinka Lietuvos interesus. 

„Naftos tiekimas, mes supratome, jog tikrai jie suinteresuoti, kad jis būtų reguliarus ir galbūt kažkoks pastovus, o ne toks vienkartinis, kaip čia buvo. Ties tuo irgi dirbsime, čia sutampa mūsų interesai. Ieškosime techninių sprendimų dėl dujų tiekimo – tai yra alternatyva ir tai stiprina jų nepriklausomybę. Jų nepriklausomybė yra ir mūsų nacionalinis interesas“, – antradienį žurnalistams Minske sakė L. Linkevičius.

Baltarusija praeitą mėnesį nusprendė importuoti norvegiškos naftos krovinį – jis atgabentas per Klaipėdos uostą ir „Lietuvos geležinkelius“. Dujų tiekimui Lietuva siūlo naudotis suskystintų gamtinių dujų terminalu. 

Ministras energetikos klausimus aptarė su Baltarusijos premjeru Siarhejumi Rumasu ir užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi. 

V. Makėjus taip pat teigė, kad susitikime apsvarstytos galimybės importuoti naftą ir dujas per Lietuvą, pasak jo, „ekspertai tęs šito klausimo aptarimą“. 

V. Makėjus sakė, jog susitikime aptartas ir Baltarusijos bendradarbiavimas su Europos Sąjunga, NATO. 

L. Linkevičiaus teigimu, Lietuva gali suteikti pagalbos Baltarusijai stojant į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), nes tai yra ir Lietuvos interesas. 

Lietuvos ministras vizito metu taip pat iškėlė klausimą dėl Astravo atominės elektrinės saugumo ir lietuviško švietimo Baltarusijoje.

L. Linkevičiaus teigimu, drastiškų pokyčių dvišaliuose santykiuose tikėtis nereikėtų, bet dialogą tęsti būtina. 

Tai pirmasis L. Linkevičiaus vizitas Baltarusijoje per pastaruosius ketverius metus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 04 15:05
Spausdinti