Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


NAUJOJI EUROPOS KOMISIJA
Laukia bemiegės naktys: aišku, kada prasidės „egzaminų sesija“ A. Kubiliui ir jo kolegoms
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
Andrius Kubilius.

Europos Parlamento (EP) Teisės reikalų komitetas ketvirtadienį ėmėsi nagrinėti paskirtųjų Europos Komisijos (EK) narių interesų deklaracijas. Taip pat paaiškėjo, kurie EP komitetai „egzaminuos“ Andrių Kubilių.

EP Teisės reikalų komitetas galimų komisarų interesų deklaracijas nagrinėja už uždarų durų. Tai pirmasis išbandymas. Po to vyks kelias valandas trunkantys klausymai – tikriausiai sunkiausia dalis, kuriai reikia rimtai pasiruošti. Priklausomai nuo portfelio, paskirtąjį EK narį gali vertinti vienas EP komitetas (atsakingas komitetas) arba daugiau nei vienas komitetas (jungtiniai komitetai). Kiti komitetai gali būti pakviesti dalyvauti, t. y. jie gali pateikti žodinius klausimus, o galutinį kandidatų vertinimą atlieka atsakingo(-ų) komiteto(-ų) koordinatoriai.

Jau aišku, kad klausymai įvyks lapkričio 4–12 d. Briuselyje ir lapkričio 25–28 d. vykstančios EP sesijos metu turėtų būti balsuojama dėl visos naujosios EK patvirtinimo. Taigi, kad ir kaip norėta kuo anksčiau pradėti darbus, be gruodžio EK to nepavyks padaryti.

A. Kubilius, kuris yra paskirtasis gynybos ir kosmoso komisaras, stos prieš Užsienio reikalų ir Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetą (ankstesnės kadencijos metu jis buvo jų narys). Kiti du papildomi – Saugumo ir gynybos pakomitetis bei Transporto komitetas.

Po klausymų vyks posėdžiai, kuriuose komiteto pirmininkas ir įvairių komitetų grupių atstovai (koordinatoriai) vertins, ar paskirtasis komisaras yra tinkamas būti EK nariu ir eiti konkrečias jam pavestas pareigas.

Pasibaigus visiems klausymams, EP komitetų pirmininkų sueiga įvertins patvirtinimo klausymų rezultatus ir savo išvadas perduos EP pirmininkų sueigai. Pastaroji atliks galutinį vertinimą ir nuspręs, ar baigti klausymus.

Pasibaigus klausymams, naujoji EK pirmininkė Ursula von der Leyen plenariniame posėdyje, kaip minėta, lapkričio pabaigoje, pristatys visą EK narių kolegiją ir jos programą. Po jos pareiškimo vyks diskusijos ir balsavimas dėl visos EK. Jai turi pritarti dauguma europarlamentarų. EP patvirtinus EK, ją oficialiai skiria Europos Vadovų Taryba kvalifikuota balsų dauguma.

2024 10 03 11:38
Spausdinti