Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


GRĖSMĖS
Lietuva ir Lenkija: Baltarusijoje šiuo metu yra 4 tūkst. „Wagner“ samdinių
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
M. Morawieckis.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis tvirtina, kad Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų yra arti Lietuvos ir Lenkijos teritorijos.

„Mūsų duomenimis, jų yra apie 4 tūkst. samdinių. (...) Galbūt šiek tiek ir daugiau“, – žurnalistams ketvirtadienį Lenkijoje sakė M. Morawieckis, po susitikimo su Lietuvos vadovu.

„Palyginome duomenis, kuriuos abu turime, ir galim konstatuoti faktą, kad jie yra labai panašūs. Kad Baltarusijos teritorijoje dislokuotų „Wagner“ kovotojų skaičius viršija 4 tūkst. arba yra artimas tam skaičiui ir, kad dalis kovotojų yra priartėję prie mūsų sienos, užėmę padėtį Gardino srityje“, – tvirtino ir G. Nausėda.

„Ši padėtis yra patogi rengti provokacijas tiek prie Lenkijos - Baltarusijos, tiek prie Lietuvos - Baltarusijos sienos“, – pridūrė prezidentas.

Pasak M. Morawieckio, Rusija, pasitelkdama „Wagner“ samdinius testuoja Lenkijos bei sąjungininkų reakciją.

„Wagner“ yra ypatingai grėsminga. Grupės padaliniai yra permetami į NATO rytinį flangą tam, kad destabilizuotų jį. Tai yra realios grėsmės, kurios yra patvirtintos mūsų sąjungininkų“, – kalbėjo Lenkijos premjeras.

Anot jo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori „sukurti chaosą“ ir taip destabilizuoti situaciją Lenkijoje, Lietuvoje.

„Wagnerio grupės nariai gali būti panaudoti tam, kad neteisėtus migrantus stumtų iš Baltarusijos teritorijos į Lenkiją (...). Gali persirengti, kad neteisėtų migrantų pavidalu pasiektų Lenkijos teritoriją ir kitas rytų flango šalis“, – potencialias grėsmes vardino M. Morawieckis.

Savaitgalį Lenkijos premjeras pareiškė, kad daugiau kaip 100 samdinių buvo priartėję prie Suvalkų koridoriaus. Anot jo, dėl „Wagner“ buvimo Baltarusijoje „padėtis tampa dar pavojingesnė“. Šalies gynybos ministerija taip pat pranešė, kad du Baltarusijos sraigtasparniai antradienį pažeidė Lenkijos oro erdvę ties rytine siena.

Lietuvos prezidentas G. Nausėda šią savaitę sakė, kad „Wagner“ įsikūrimas netoli Lietuvos sienos sukuria pernelyg didelę pagundą samdiniams „nepanaudoti savo buvimo įvairioms provokacijoms“.

Lenkijos pareigūnai yra užsiminę apie galimybę išvis uždaryti sieną su Baltarusija.

Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, kuris iš Vakarų ribojasi su Karaliaučiaus kraštu, o iš Rytų – su Baltarusija.

Karo atveju jo užgrobimas užvertų NATO sąjungininkams sausumos kelią iki Baltijos šalių, todėl šios teritorijos apsauga yra vienas aktualiausių klausimų.

2023 08 03 12:28
Spausdinti