Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PARAMA UKRAINAI
Lietuva neperduos Ukrainai savo NASAMS’ų, bet turi „lauktuvių“ už 20 mln. eurų
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS

Lietuva paruošė naują paramos Ukrainai paketą. Apie per Briuselyje vykstantį maždaug 50 šalių, remiančių Ukrainą, atstovų susitikimą pranešė Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuvos žurnalistams NATO būstinėje Briuselyje ministras teigė, kad Ukraina pateikė visą sąrašą būtinos jai pagalbos: nuo šarvuotos technikos iki medicininių reikmenų. Taip pat aptarti karių mokymo ir karinės technikos taisymo klausimai, kuriuose Lietuva dalyvauja. Vis dėlto labiausiai ukrainiečiams reikia oro gynybos sistemų.

„Ukraina, atsižvelgiant į tai, kad Rusija įvykdė teroristinę-raketinę ataką prieš civilinius objektus, energetinę infrastruktūrą, atkreipė dėmesį, kad tai žiemos metu gali sukelti jau grįžusių į Ukrainą pabėgėlių sugrįžimą į Europą, todėl prašo oro gynybos sistemų“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Jis teigė, kad tokio pažado ukrainiečiai sulaukė, bet konkrečiai neįvardijo, kokias gynybos sistemas žada tiekti sąjungininkai.

Krašto apsaugos ministras taip pat teigė, kad Lietuva neprisidės šioje srityje. Po šios savaitės Rusijos įvykdytų raketinių Ukrainos miestų apšaudymų kai kurie Lietuvos apžvalgininkai paragino perduoti turimas NASAMS oro gynybos sistemas Kyjivui, nes esą karas Lietuvoje nevyksta, o jei ir prasidėtų, tuomet jos turėtų minimalų poveikį. Atsakydamas į IQ klausimą, A. Anušauskas atmetė tokius raginimus, nes tai esą yra „kritiniai Lietuvos pajėgumai“.

Tačiau jis pridūrė, kad Lietuva jau paruošė kitą paramos Ukrainai paketą, kurio vertė viršys 20 mln. eurų.

„Mes kalbame apie pajėgumus, kurie ne mažiau reikalingi Ukrainai, ypač puolimo metu. Tai sunkieji 120 mm minosvaidžiai, kurie statomi ant šarvuotos M113 platformos. Taip pat šarvuoti automobiliai, minos tiems minosvaidžiams“, – vardijo ministras.

Iki šiol Ukrainai suteikta Lietuvos karinė parama apima ir oro gynybos sistemas „Stinger“, prieštankinius ginklus, šarvines liemenes bei šalmus, 120 mm minosvaidžius, šaulių ginklus, amuniciją, termovizorius, dronus, antidronus, stebėjimo radarus, M113 šarvuotus transporterius, sunkvežimius, visureigius ir t. t.

Pasak A. Anušausko, skirtingai nei kitoms šalims, sąjungininkai tiesiogiai nekompensuoja šių Lietuvos „lauktuvių“ Ukrainai, bet jau sudarytos sutartys pakeisti šią ginkluotę.

„Kita vertus, pabrėšiu, kad Jungtinės Valstijos Lietuvai skyrė karinės paramos paketą, kuris yra tris kartus didesnis nei anksčiau ir viršija 200 mln. dolerių“, – teigė ministras.


2022 10 12 17:49
Spausdinti