Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KARAS UKRAINOJE
Lietuva svarsto kreiptis į Hagos teismą dėl V. Putino karinės agresijos Ukrainoje
BNS
Scanpix
Protestai prie Rusijos ambasados Paryžiuje.

Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, Lietuvos Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijos nagrinėja galimybes kreiptis į Tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorą, BNS penktadienį patvirtino Teisingumo ministerija.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, siekiama Lietuvos vardu pagal Romos statuto 15 straipsnį Tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorui pateikti informaciją, Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą jos teritorijoje, apie vykdomus nusikaltimus žmogiškumui ir karo nusikaltimus.

Šiuo metu Teisingumo ministerija kartu su Užsienio reikalų ministerija yra sudariusi neformalią darbo grupę, kurioje yra analizuojamos teisinės galimybės, kad agresija prieš Ukrainą būtų vertinama tarptautinės atsakomybės kontekste.

„Privalome daryti viską, ką galime, kad atkreiptume pasaulio bendruomenės dėmesį į Rusijos vykdomą brutalią karinę agresiją prieš nepriklausomą Ukrainą. Kreipsiuosi į Ukrainos teisingumo ministeriją, šalies teritorijoje veikiančias tarptautines nevyriausybines organizacijas, tokias kaip Raudonasis kryžius, ir raginsiu rinkti įrodymus apie Putino ir Lukašenkos vykdomą ukrainiečių tautos genocidą, nusikaltimus žmogiškumui, karo nusikaltimus“, – Teisingumo ministerijos pranešime spaudai cituojama E. Dobrovolska.

Pasak ministrės, ši informacija gali tapti reikšminga siekiant pradėti tyrimą Tarptautiniame baudžiamajam teisme dėl Rusijos vadovo Vladimiro Putino ir Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos veiksmų Ukrainos teritorijoje.

Pasak pranešimo, prokuroras penktadienį visoms karo veiksmus Ukrainos teritorijoje vykdančioms valstybėms priminė, kad jo biuras gali tirti bet kokį genocido, nusikaltimo žmoniškumui ar karo nusikaltimo aktą, įvykdytą Ukrainos teritorijoje nuo 2014 metų vasario 20 dienos.

Tarptautinis baudžiamasis teismas yra tarptautinė teismo institucija, įgaliota teisti už labai sunkius, tarptautinę bendruomenę susirūpinti verčiančius nusikaltimus: genocidą, nusikaltimus žmogiškumui, karo, agresijos nusikaltimus. Tarptautinis baudžiamasis teismas įsikūręs Hagoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 25 16:21
Spausdinti