Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


TAPO OFICIALIA TRADICIJA
Lietuvių tremtinių pavardės – Europos Parlamento pirmininkės lūpose
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
Alfa.lt
Roberta Metsola (viduryje).

Pirmą kartą istorijoje Europos Parlamentas Strasbūre trečiadienį oficialiai paminėjo masinius sovietų vykdytus trėmimus iš Vidurio ir Rytų Europos.

„Mykolas Sankauskas, Marija Potuch, Georgijus Kamišas, Monika Zvinkuvienė, Vasilis Karelovsas, Ona Filiarienė, Julius Butkus…“ – trečiadienio popietę ištremtųjų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos ir Moldovos pavardes pradėjo skaityti Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

Prieš tai, atidarydama minėjimą, ji pabrėžė, kad nors ir negalime pakeisti praeities, galime pasimokyti iš jos, kad tokie baisūs dalykai kaip trėmimai nepasikartotų.

Minėjime dalyvavo ir pavardes skaitė Lietuvos ir kitų ES valstybių europarlamentarai, šių šalių ambasadų ir diasporos bendruomenių atstovai. Renginyje taip pat dalyvavo tremtinių organizacijų iš Lietuvos, šaulių atstovai, dainas atliko ansamblis „Raskila“.

Iki šiol tremtinių pavardžių skaitymas buvo inicijuojamas europarlamentarės Rasos Juknevičienės, kuri analogiškus minėjimus organizavo 2022 ir 2021 m. Nuo šiol Europos Parlamento vadovybės sprendimu šis renginys tapo oficialiai tradiciniu ir vyks kasmet Strasbūre arba Briuselyje.

„Noriu padėkoti pirmininkei R. Metsolai už jos lyderystę. Tikiuosi, kad tai vyks kiekvienais metais Briuselyje arba Strasbūre. Mes minėsime šią dieną taip, kaip minime ją šiandien“, – trečiadienį kalbėjo R. Juknevičienė.

1941 m. birželio 14 d. Sovietų Sąjunga pradėjo masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į Sibirą. Per 11 metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.

2023 06 14 15:54
Spausdinti