Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EUROPOS SAUGUMO KRIZĖ
Lietuvos diplomatijos vadovas: Baltarusijoje – beprecedentis Rusijos karių skaičiaus augimas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Rusijos kariai atvyksta į Baltarusiją.

Lietuvai ypatingą nerimą kelia ne tik situacija Ukrainos pasienyje, bet Rusijos kariuomenės kaupimas Baltarusijos teritorijoje, mūsų šalies kryptimi. Apie tai Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis informavo ES šalių kolegas ir JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną.

Nuotolinis A. Blinkeno susitikimas su ES užsienio reikalų ministrais, kurie susirinko į Briuselyje vykusią ES užsienio reikalų tarybą, įvyko pirmadienį po pietų. Pasak G. Landsbergio, JAV valstybės sekretorius save net pavadino šio 27 valstybių klubo garbės nariu. Esą Rusijos grėsmė ir atsakas į ją matomas tiek Europoje, tiek už Atlanto.

„Tai pati svarbiausia žinia Rusijai“, – žurnalistams Briuselyje kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas. Pasak jo, jei pavyktų suskaldyti Vakarus, tai būtų didelė Rusijos pergalė: „Tai nepavyko.“

G. Landsbergis taip pat paminėjo, kad iškėlė Baltarusijoje kaupiamų Rusijos karinių pajėgų klausimą.

„Savo pasisakyme pasakiau, kad mums ypatingai susirūpinimą kelia situacija Baltarusijoje. Mes matome beprecedentį karių skaičiaus augimą Baltarusijos teritorijoje ir kas svarbiausia, ne tik prie Ukrainos sienos, kas visame kontekste dabar atrodo numanoma, kad Baltarusija dalyvauja bendruose veiksmuose su Rusija, tačiau yra ir mūsų kryptimi tam tikro karinio judėjimo. Tas kelia didelį susirūpinimą“, – pasakojo užsienio reikalų ministras.

Jis pridūrė, kad tikisi Lietuvos gynybos sustipirinimo: „Ir aš išsakiau tokią mintį, kuri buvo paremta Baltijos šalių ir dar kelių ministrų, kad Baltijos šalys negali likti be sustiprinimo. Į tai buvo sureaguota ir pasakyta, kad Jungtinės Amerikos Valstijos labai rimtai žiūri į besiklostančią situaciją Baltarusijoje ir ją vertins bei teiks pasiūlymus“.

Dienraštis „The New York Times“ sekmadienį pranešė, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija gali papildomai pasiųsti į Rytų Europą ir Baltijos šalis iki 5 tūkst. amerikiečių karių. NATO pirmadienį oficialiai informavo, kad NATO sąjungininkės paskelbė savo pajėgų kovinę parengtį ir siunčia papildomų laivų ir naikintuvų į NATO dislokacijos vietas Rytų Europoje.

Tuo metu Baltarusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad pratyboms į Baltarusiją iš Rusijos atvyko dar vienas ešelonas su rusų kariais ir karine technika. Šių pratybų bendras dalyvių skaičius nenurodomas. Tačiau jose dalyvaus beveik visos Baltarusijos karinės pajėgos, taip pat daliniai iš Rusijos rytų karinės apygardos, oro ir kosminių pajėgų bei oro desantinių pajėgų.

Sausio 22 d. Rusijos gynybos ministerija pranešė, jog į Baltarusiją pratyboms perdislokuota 12 kovinių lektuvų „Su-35“. Sausio 21-ąją informuota, kad Baltarusijoje geležinkeliu pervežtos dvi tolimojo nuotolio oro gynybos sistemoss S-400 „Triumf“. Anksčiau Rusijos gynybos ministerija pranešė apie planus perkelti pratyboms artimojo nuotolio oro gynybos kompleksų „Pancyr-S“ divizioną.

2022 01 24 19:34
Spausdinti