Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


MEGA
Lietuvos EP nariai kartu su kolegomis ragina nubausti Vengriją: negalima leisti, kad tai tęstųsi
IQ
EP
Europos Parlamentas.

Europos Parlamento (EP) nariai, tarp kurių – buvę ir esami Lietuvos atstovai, pareikalavo, kad Vengrijai būtų atimtos balsavimo ES teisės po jos ministro pirmininko kelionių į Rusiją ir Kiniją.

Laiške, kurį paviešino Politico.eu, 63 EP nariai kreipėsi į Europos Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos pirmininką Charles'į Michelį ir Europos Parlamento vadovę Robertą Metsolą ir teigia, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas „jau padarė didelę žalą, pasinaudodamas ir piktnaudžiaudamas pirmininkavimo Tarybai vaidmeniu“.

„Be to, V. Orbánas aktyviai kenkia bendroms ES pozicijoms. Pavyzdžiui, reikalaudamas paliaubų bet kokia kaina, o ne paliaubų Ukrainos sąlygomis. Jis ne tik viršija savo įgaliojimus, kai pretenduoja atstovauti visai ES, bet ir aktyviai vykdo politinę darbotvarkę, prieštaraujančią bendroms ES pozicijoms. Jis siekia pakenkti esamiems ES sprendimams, visam sprendimų priėmimo procesui, taip pat ES vienybei itin svarbiais klausimais. Negalima leisti, kad tai tęstųsi, – sakoma laiške ir priduriama: – Tam reikia imtis realių veiksmų, pavyzdžiui, sustabdyti Vengrijos balsavimo teises Taryboje, nes praktika parodė, kad vien žodinis tokios padėties pasmerkimas neturi jokio poveikio.“

Tarp 63 EP narių iš įvairių frakcijų šį laišką pasirašė europarlamentarai iš Lietuvos Andrius Kubilius, Dainius Žalimas, Petras Auštrevičius ir Rasa Juknevičienė bei jau baigęs EP kadenciją Liudas Mažylis.

Kaip jau rašyta, Briuselyje prasidėjo tikras karas tarp ES pirmininkauti pradėjusios Vengrijos ir ES institucijų bei dalies valstybių narių. Europos Komisija (kaip ir dalis valstybių narių) oficialiai pareiškė, kad boikotuos Vengrijos organizuojamus renginius, o V. Orbánas paragino atnaujinti diplomatinius santykius su agresore – Rusija.

2024 07 16 15:34
Spausdinti