Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LIETUVA
LTG vykdytame konkurse, kurį laimėjo A. Belickaitė, VTEK nenustatė interesų konflikto rizikų
ELTA
Dainius Labutis/ELTA

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nenustatė interesų konflikto rizikų „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) vykdytoje atrankoje į Korporatyvinių reikalų departamento direktorės pareigas, kurią laimėjo artima Laisvės partijos bendražygė Agnė Belickaitė.

Abejonės dėl galimai supainiotų viešųjų ir privačių interesų kilo po to, kai paaiškėjo, jog į pastarąją poziciją įsidarbinusi A. Belickaitė yra artima „laisviečių“ pirmininkės Aušrinės Armonaitės draugė ir buvusio ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona. Kelti klausimai ir dėl LTG pavaldumo Susiekimo ministerijai, kurią, pagal galuojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Penktadienį komisija konstatavo, kad atranką į LTG Korporatyvinių reikalų departamento direktorės pareigas laimėjusios specialistės ryšiai niekaip nepaveikė jos įsidarbinimo aplinkybių. Pasak VTEK išvadų, nebuvo nustatyta, kad atrankos procedūrose dalyvavę bendrovės darbuotojai būtų asmeniškai suinteresuoti A. Belickaitės kandidatūra.

„Tarp atrankos laimėtojo ir jos procesuose dalyvavusių asmenų nenustatyta buvus artimo pobūdžio ryšių. Taip pat nesama duomenų apie tai, jog atrankoje dalyvavusių asmenų veiksmai buvo paremti kokiu nors privačiu interesu, susijusiu su atrankos laimėtoju“, – rašoma VTEK pranešime spaudai.

„VTEK pabrėžia, kad nesant duomenų apie faktinius, privataus pobūdžio turtinius ar kitus siejančius ryšius, nagrinėjamos aplinkybės negali būti tapatinamos su veikimu interesų konflikto situacijoje“, – pažymi komisija.

VTEK išvadose taip pat teigiama, kad LTG vykdė darbuotojų atranką keliais lygmenimis, o tai, pasak komisijos, „mažina rizikas kilti interesų konfliktui“. Tad ir šiuo atveju, pabrėžia VTEK, įdarbinimo procedūros „nebuvo koncentruotos vienose rankose“ – atranka vykdyta vadovaujantis skaidraus ir nešališko elgesio kriterijus atitinkančiais standartais.

„Aiškinantis nustatyta, kad atranka nebuvo koncentruota „vienose rankose“. Atrankos procedūra nuo pirminių pokalbių su atrankos dalyviais iki galutinio kandidato pasirinkimo buvo išskaidyta lygmenimis – procedūrose dalyvavo ir bendrovės padalinių darbuotojai, ir aukščiausio lygmens vadovai“, – nurodoma VTEK išplatintame rašte.

ELTA primena, kad kovą LTG Korporatyvinių reikalų direktorės konkursą laimėjusi A. Belickaitė pasitraukė iš pareigų, kai klausimus dėl jos ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų.

Svarstyta, ar A. Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės A. Armonaitės draugė. Be to, LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Pati A. Belickaitė neneigė savo ryšio su Laisvės partija, tačiau teigė, kad jaučiasi rami dėl savo veiksmų. Pasak jos, ji dirbo su politine jėga kaip laisvai samdoma konsultantė. Taip pat ji nurodė gavusi darbo pasiūlymą iš atrankos agentūros „Alliance for recruitment“ – su „laisviečiais“, anot jos, šis sprendimas ir darbo pasiūlymas nebuvo aptarinėjamas.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra teigusi, kad A. Belickaitė, nusprendusi įsidarbinti LTG, padarė klaidą. Vyriausybės vadovė akcentavo, kad taip pat klausimų kelia ir LTG atrankos į pareigas procedūrų skaidrumas. Ji tvirtino norinti iš LTG grupės gauti daugiau paaiškinimų dėl A. Belickaitės įdarbinimo korporatyvinių reikalų direktore.

Po kilusio ažiotažo iš užimamų pareigų pasitraukė A. Belickaitė ir jos vyras V. Jurgutis.

Tuo metu gegužės pradžioje LTG paskelbė apie naują konkursą užimti Korporatyvinių reikalų departamento direktoriaus pareigas.

2023 05 12 11:58
Spausdinti