Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TRANZITAS Į KALININGRADĄ
M. McGuinness: Komisija ne pakeitė, o patikslino poziciją dėl tranzito į Kaliningradą
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
M. McGuinness.

Lietuvoje viešinti eurokomisarė Mairead McGuinness teigia, jog Europos Komisija ne „pakeitė nuomonę, o įnešė daugiau aiškumo“ dėl sankcijų taikymo tranzitui į Kaliningradą.

„Teigti, kad Komisija pakeitė poziciją, yra netikslu. Šeši sankcijų paketai buvo išsamūs ir pateikti per trumpą laiką. Lietuva visiškai vykdė sankcijų taikymą ir mūsų gairės dabar suteikė aiškumo. Manyti, kad yra pokyčių ar kad nukrypome, nėra tikslu – mes paaiškiname“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Vilniuje kalbėjo M. McGuinness, atsakinga už finansines paslaugas, finansinį stabilumą ir kapitalo rinkų sąjungą.

Anot jos, Komisija naujausiose gairėse patikslino skirtumus tarp geležinkelių ir kelių transporto bei nurodė, jog valstybės turi pareigą tikrinti, kas keliauja per jų teritoriją, kad nebūtų galimybės gabenti dvigubos ar karinės paskirties prekių.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva anksčiau sustabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi ankstesniu tranzitą draudusiu EK sankcijų išaiškinimu.

Tai sukėlė Rusijos pasipiktinimą, o Komisija tuomet pranešė ketinanti parengti naujas gaires.

Komisijai praėjusią savaitę leidus per ES teritoriją pervežti sankcionuotas prekes tarp pagrindinės Rusijos dalies ir jos eksklavo dėl tranzito kilo diskusijų, o užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui opozicija planuoja interpeliaciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 20 18:36
Spausdinti