Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


MOKESČIŲ REFORMA
M. Vaščega: Lietuva nepateikė objektyvių argumentų dėl mokesčių reformos atidėjimo
Agnė Baltrūnaitė
BNS

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega sako, kad pagal Europos gaivinimo plano (RRF) lėšų panaudojimą Lietuva neatsilieka, tačiau vis dar nepateikia priežasčių, kodėl EK plano terminai turėtų būti atidėti iki 2025-ųjų pradžios.

„Pagal RRF lėšas, kurias esame gavę, Lietuva Europos Sąjungos (ES) kontekste atrodo gana neblogai. Tačiau reikia nepamiršti, kad kol kas įšaldytas 26 mln. eurų mokėjimas“, – kalbėjo EK atstovybės Lietuvoje vadovas ir atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Lietuva neturi svarių argumentų, kodėl su RRF įgyvendinimu susiję terminai turėtų būti atidėti.

„Pagal RRF reglamentą tam, kad būtų keičiami jau esami rodikliai, jų pasiekti turi būti neįmanoma. Tas neįmanomumas turėtų atsirasti dėl objektyvių priežasčių“, – Lietuvos situaciją aiškino M. Vaščega ir pridūrė, kad bent kol kas Lietuva nėra įvykdžiusi RRF sąlygų, leidžiančių atidėti rodiklių įgyvendinimą.

Antradienį EK pranešė apie atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtą RRF lėšų paketą, tačiau Lietuva nesutiko su pateiktais terminais, susijusiais su mokesčių pakeitimais.

Vyriausybė su mokesčių reforma susijusius įstatymų pakeitimus Seimui pateikė birželį, tačiau po ginčų valdančioji koalicija sutarė priėmimo neskubinti. Praėjusią savaitę įstrigo ir įstatymo dėl nekilnojamojo turto mokesčio bazės išplėtimo priėmimas.

Pasak EK atstovybės, Lietuva dar turi vieną mėnesį pateikti galimas papildomas pastabas šiuo klausimu, tada EK priims galutinį sprendimą.

2023 10 26 14:26
Spausdinti