Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


M. Vaščega: sprendimų dėl ES elektros rinkos reformos galima tikėtis per kelis mėnesius
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
M. Vaščega.

Europos Komisijos (EK) pirmininkei paskelbus apie rengiamą „skubią intervenciją“ siekiant suvaldyti išaugusias elektros kainas, Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas sako, kad pasiūlymų galima tikėtis artimiausiomis savaitėmis.

Tuo metu su struktūrine elektros rinkos reforma susiję sprendimai, pasak Mariaus Vaščegos, gali būti priimti per kelis mėnesius.

„Vis tik čia ganėtinai greitos reakcijos reikalaujantis dalykas. Skubiosios intervencijos pasiūlymai yra savaičių klausimas, kad jie būtų pateikti. O išsamesnei elektros rinkos peržiūrai turbūt reikėtų pasilikti daugiau laiko analizei, kad būtų pateikti rimti sprendimai“, – BNS sakė M. Vaščega.

„(Reforma – BNS) gal labiau tikėtina (...) ne savaičių, gal kelių mėnesių klausimas“, – pridūrė jis.

EK atstovas nesiėmė vertinti, ar pasiūlymus Komisija pateiks dar iki kitą penktadienį Briuselyje vyksiančios neeilinės Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrų tarybos. Kokie konkretūs pasiūlymai gali būti susiję su vadinamąja skubia intervencija, M. Vaščega taip pat neatskleidė.

„Noras yra atsakyti į tai, kas vyksta elektros ir dujų rinkoje – tiekimo sutrikimus ir dideles kainas. Kol kas aš dar jums nesiimu pasakyti, kokios tiksliai bus sudedamosios dalys“, – teigė Komijos atstovybės Lietuvoje vadovas.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį Slovėnijoje teigė, jog Bendrijos institucijos rengia skubią intervenciją ir struktūrinę elektros rinkos reformą.

Pasak M. Vaščegos, siekiant suvaldyti išaugusias elektros kainas, darbas Bendrijos institucijoje vyktų dviem kryptimis.

„Pirmiausia, kad būtų skubi intervencija siekiant palengvinti situaciją energetikos sektoriuje, – kiek tai susiję ir su tiekimo sutrikimais, ir su dujų, ir elektros kainomis. Antras dalykas, kuris yra ne mažiau svarbus, – išsamesnė elektros rinkos modelio peržiūra“, – teigė M. Vaščega.

Pasak jo, peržiūrint elektros rinkos modelį, būtina įvertinti didesnio jos efektyvumo, kurį komplikuoja dujų kaina, galimybes.

„Jeigu mes kalbame apie ilgalaikį elektros rinkos modelį, kad šiame elektros rinkos modelyje, kainos nustatyme nemaža kainos dedamoji yra dujų kaina. Kaip žinia, dujų kaina šiandien yra V. Putino manipuliacijų rezultatas. Būtent todėl mes turime šioje situacijoje įsivertinti, kiek mūsų elektros rinka, kurioje kaina priklauso ir nuo manipuliatyvios dujų kainos, atitinka gerai veikiančios rinkos požymius, ir paieškoti bendrų sprendimų“, – teigė M. Vaščega.

Austrijos kancleris Karlas Nehammeris sekmadienį paragino Europos Sąjungą atsieti elektros energijos ir gamtinių dujų kainas, kad jos toliau nedidėtų dėl karo Ukrainoje padarinių.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas pirmadienį LRT teigė, jog elektros kainą Europos biržose lemia dujų kaina, o įgyvendinus Austrijos kanclerio pasiūlymą elektra taptų pigesnė.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį taip pat paragino ES atsieti elektros ir dujų kainas, siekiant sustabdyti smarkų jų augimą. Jis teigė antradienį Kopenhagoje tai aptaręs su EK pirmininke U. von der Leyen ir kitų Baltijos jūros šalių atstovais.

Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį teigė, jog elektros ir gamtinių dujų kainų atskyrimas sugriautų prekybos elektra sistemą, todėl būtini kompleksiniai sprendimai.

Dujų ir elektros kainos Europoje pastaruoju metu kilo iki rekordinių aukštumų, o tai reiškia sunkią žiemą žemynui, ekonomiškai nukenčiančiam dėl Rusijos karo prieš Ukrainą ir gerokai sumažinto rusiškų dujų tiekimo.

Vakarai kaltina Rusiją sąmoningai naudojant energetinius išteklius kaip geopolitinį ginklą, siekiant mažinti jų kantrybę remiant Ukrainą.

2022 09 01 09:42
Spausdinti