Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS
M. Vaščega: turime rasti būdus, kad sankcijos nebūtų apeinamos
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
M. Vaščega.

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega sako, kad Rusija ir Baltarusija nuolat ieško būdų, kaip apeiti joms taikomas Europos Sąjungos (ES) sankcijas, tačiau reikia rasti būdus, kad tai nevyktų.

„Mūsų pareiga atrasti būdus, kad sankcijos nebūtų apeinamos“, – LRT radijui trečiadienį sakė M. Vaščega.

Jo teigimu, EK koordinuoja sankcijų taikymą ir yra sukūrusi įvairių mechanizmų, ką daryti tais atvejais, kai kyla klausimų ir šiuo metu turimos priemonės yra pakankamos.

„Instrumentai yra pakankami, eigoje su naujais paketais galima pasižiūrėti turbūt ir pagalvoti, jei ten yra kažkokių galimybių pakeisti, bet šiai dienai tikslas visiems daryti savo darbą, padaryti viską, kad sankcijos būtų taikomos pilna apimti ir į kiekvieną atvejį, kai tai neįvyksta, žiūrėti rimtai ir rimtai jį analizuoti“, – sakė M. Vaščega.

Jo teigimu, už sankcijų įgyvendinimą tiesiogiai atsakingos valstybės narės ir jų institucijos.

Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistams išaiškinus galimą Baltarusijos trąšų gamintojams taikomų ES sankcijų apėjimo mechanizmą, Lietuvos Muitinės departamento vadovas Darius Žvironas antradienį sakė, kad sankcijų įgyvendinimas yra sudėtingas, nes atsiranda vis naujų bandymų įvežti sankcionuotas prekes.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis anksčiau antradienį sakė, kad Baltarusijos režimas nuolat kuria sankcijų apėjimo schemas, todėl jų gali paaiškėti ir daugiau. Ministras teigė nenorintis išskirti konkrečios institucijos atsakomybės įleidžiant į šalį sankcionuotas prekes.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ pirmadienį paskelbė tyrimą, kuriame su partneriais išsiaiškino, jog pernai sustabdytas ES sankcionuotų baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą realiai nesustojo.

Pasak tyrimo, karbamidas, kurio pėdsakai veda iki vienintelės jo gamintojos Baltarusijoje – Gardino „Grodno Azot“, geležinkelio sąstatais toliau rieda iki Klaipėdos Birių krovinių terminalo (BKT), kurio dalį akcijų valdo Baltarusijos valstybinė kompanija „Belaruskalij“. Jai, kaip ir „Grodno Azot“, taikomos ES sankcijos.

„Siena“, bendradarbiaudama su „Belarusian Investigative Center“ (BIC), „Atvira Klaipėda“ ir „Kas vyksta Kaune“, atskleidė, kad tiek vilkikais, tiek traukiniais gabenamas karbamidas Lietuvos sieną kerta pasinaudojant sankcijų spraga. Kadangi ES sankcijos taikomos „Grodno Azot“, o ne karbamidui, trąšų tiekėjomis oficialiuose dokumentuose įvardijamos kitos Baltarusijos įmonės, nefigūruojančios sankcijų sąrašuose.

2023 02 22 09:35
Spausdinti