Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Maskva tikina, kad nesitreniruos okupuoti kaimyninių šalių
BNS
(Reuters nuotr.).

Rusijos gynybos viceministras Aleksandras Fominas pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos rugsėjį organizuojamos didelio masto karinės pratybos „Zapad 2017“ bus absoliučiai gynybinio pobūdžio ir niekam nekels grėsmės.

Tačiau kai kurios NATO narės, tarp jų Baltijos valstybės ir Lenkija, yra susirūpinusios, kad būsimoms pratyboms trūksta skaidrumo, ir abejoja tikraisiais Maskvos ketinimais po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos bei jos paramos kruvinam prorusiškų separatistų sukilimui Ukrainoje. A. Fominas antradienį vykusioje spaudos konferencijoje pabandė išsklaidyti, jo žodžiais, vakarietiškus „mitus apie vadinamąją Rusijos grėsmę“, ir pranešė, kad į pratybas yra pakviesti užsienio stebėtojai. Karinės pratybos „Zapad 2017“ yra planinio pobūdžio ir nekelia jokios grėsmės, patikino jis. „Jau kelis mėnesius pagrindinės pasaulio žiniasklaidos priemonės, paskui jas – ir politikai, formuoja klaidingą visuomenės nuomonę, skleisdami mitus apie „Rusijos grėsmę“. Siūlomi patys neįtikinamiausi įvykių raidos scenarijai. Kai kuriuose jų prieina iki to, kad pratybose „Zapad 2017“ bus ruošiamas „placdarmas invazijai“ ir Lietuvos, Lenkijos arba Ukrainos „okupacijai“, – sakė viceministras spaudos konferencijoje. „Nė viena iš šių paradoksalių versijų neturi nieko bendra su tikrove, ir tai jau ne kartą yra patvirtinę tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos oficialūs asmenys“, – aiškino jis.
Nė viena iš šių paradoksalių versijų neturi nieko bendra su tikrove, ir tai jau ne kartą yra patvirtinę tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos oficialūs asmenys.
A.Fominas pabrėžė, kad šios pratybos yra planinės, o informacija apie pasiruošimą joms buvo reguliariai skelbiama Rusijos ir Baltarusijos karinių žinybų interneto svetainėse bei buvo platinama abiejų šalių naujienų agentūrų. Pasak jo, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) narės buvo informuotos apie rugsėjį vyksiančias Rusijos ir Baltarusijos strategines pratybas „Zapad 2017“, į jas buvo pakviesti stebėtojai. „Preliminarus pranešimas apie pratybose numatytus karinius veiksmus ir kvietimas stebėtojams visoms ESBO narėms buvo išsiųstas rugpjūčio 1 dieną“, – kalbėjo A.Fominas.

„Karių – kaip ir 2011 metais“

Pasak viceministro, Rusijos ir Baltarusijos strateginėse pratybose dalyvaus beveik 13 tūkst. karių. „Į pratybas planuojama įtraukti maždaug 12,7 tūkst. kariškių: maždaug 7,2 tūkst. Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų ir maždaug 5,5 tūkst. Rusijos ginkluotųjų pajėgų narių, iš kurių apie 3 tūkst. bus dislokuoti Baltarusijos teritorijoje“, – sakė A.Fominas. Pratybose taip pat dalyvaus maždaug 70 karinių lėktuvų ir sraigtasparnių, iki 680 kovinės technikos vienetų, įskaitant 250 tankų, iki 200 pabūklų, reaktyvinės salvinės ugnies sistemų ir minosvaidžių, o taip pat 10 karinių laivų. Pasak A.Fomino, pratybose dalyvausiančių karių ir karinės technikos skaičius neviršija 2011 metų Vienos dokumente numatytų apribojimų.
Bendras dalyvausiančių karių, tankų, šarvuočių, artilerijos, minosvaidžių, reaktyvinės salvinės ugnies sistemų skaičius, taip pat planuojamų lėktuvų skrydžių skaičius neviršija 2011 metų Vienos dokumente numatytų apribojimų.
„Bendras dalyvausiančių karių, tankų, šarvuočių, artilerijos, minosvaidžių, reaktyvinės salvinės ugnies sistemų skaičius, taip pat planuojamų lėktuvų skrydžių skaičius neviršija 2011 metų Vienos dokumente numatytų apribojimų, (kuriuos viršijus) būtų privalomas tam tikros karinės veiklos stebėjimas“, – pabrėžė viceministras.

Pratybų scenarijus

Pratybos „Zapad“ vyks dviem etapais ir truks septynias dienas, per kurias Rusijos ir Baltarusijos ginkluotosios pajėgos treniruosis atremti prieš Rusijos ir Baltarusijos sąjunginę valstybę nukreiptą agresiją, nurodė Rusijos gynybos viceministras. „Pratybose numatyta imituoti ekstremistinių grupuočių įsiveržimą į Baltarusijos ir Rusijos Kaliningrado srities teritoriją, siekiant įvykdyti ten teroro aktus ir destabilizuoti padėtį sąjunginėje valstybėje. Ekstremistai turi palaikymą iš užsienio, gauna techninę ir materialinę pagalbą, ginkluotę ir karinę techniką oro ir jūrų keliais“, – sakė A.Fominas. Pasak jo, pratybos vyks dviem trijų ir keturių dienų trukmės etapais. A.Fomino teigimu, per pirmąjį etapą Rusijos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų regioninės kariuomenės grupuotės jungtinis štabas treniruosis izoliuoti rajonus, kuriuose veikia neteisėtos ginkluotos formuotės. „Per antrąjį etapą planuojama spręsti klausimus, susijusius su vadovavimu kariuomenei, karinių veiksmų vykdymu ir agresijos prieš sąjunginę valstybę atrėmimu, bendrų tarpusavio veiksmų organizavimu ir visapusišku aprūpinimu greitai besikeičiančios padėties sąlygomis“, – kalbėjo jis.

„Visi kariai grįš namo“

Baltarusijos gynybos ministerija nurodė, kad visi pratybose dalyvausiantys kariai ir technika iki rugsėjo 30 dienos sugrįš į savo nuolatinio dislokavimo vietas. „Iki rugsėjo 30 dienos Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų karinis personalas, ginklai ir technika sugrįš į nuolatinio dislokavimo vietas, o Rusijos ginkluotosios pajėgos – į savo teritoriją“, – pareiškė Baltarusijos generalinio štabo viršininkas, Gynybos ministro pavaduotojas Olegas Belokonevas spaudos konferencijoje Minske.
Iki rugsėjo 30 dienos Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų karinis personalas, ginklai ir technika sugrįš į nuolatinio dislokavimo vietas, o Rusijos ginkluotosios pajėgos – į savo teritoriją.
Lietuvos karinės žvalgybos teigimu, labai tikėtina, kad pratybų „Zapad“ scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO. Dalis mokymų rajonų bus greta Lietuvos valstybės sienos, todėl Lietuvos pareigūnai neatmeta incidentų ir provokacijų tikimybės. Apie galimybę, jog Rusija po pratybų galėtų aneksuoti Baltarusiją, pareiškė rugpjūčio pradžioje Lietuvoje viešėjęs buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 08 29 19:37
Spausdinti