Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LATVIJOS ŠVIETIMO REFORMA
Metas atsisveikinti: kaip latviai per trejus metus pereis prie mokymo tik valstybine kalba?
Gunita NAGLE, specialiai IQ iš Rygos (Latvija)
Scanpix
Didelė reforma, maži protestai.

Latvijos Saeima nusprendė, kad nuo 2023-iųjų rugsėjo per trejus metus būtų visiškai pereita prie mokymo tik valstybine kalba. Kaip vyksta ši reforma?

Tai buvo įdomus rugsėjis vienoje vadinamųjų rusų mokyklų Rygoje. Visi daiktai klasėje buvo apklijuoti lipdukais su žodžiais latvių kalba: durys, stalas, lenta. Mokytoja su pirmokais kalbėjo latviškai ir visus žodžius stengėsi paaiškinti juos demonstruodama – paprašiusi paimti pieštuką pati jį iškėlė rankoje, kitą sakinį palydėjo atsiversdama knygą.

„Nebuvo lengva“, – pripažino mokytoja Olga Dudovič, prisimindama 2022–2023 mokslo metų pradžią. Tuo metu dar net nebuvo priimtos švietimo įstatymo pataisos, reikalaujančios, kad pirmoje klasėje būtų mokoma tik latvių kalba, tačiau Rygos 72-osios vidurinės mokyklos direktorius Pavelas Pestovas ir jo kolegos nusprendė, kad pirmose dviejose klasėse bus mokoma latviškai. „Mano dvyniai pirmą klasę taip pat baigė latviškai“, – pridūrė direktorius.

O. Dudovič klasėje tik vienam iš 33 vaikų latvių kalba buvo gimtoji, o penki pirmaisiais mėnesiais latviškai beveik nieko nesuprato. Kai tik galėjo, O. Dudovič padėjo kolegos. Mokytoja naudojo visą tą pačią mokymo medžiagą, kuri buvo skirta vadinamosioms latvių mokykloms.

2024 02 01 06:45
Spausdinti