Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KLIMATAS
Meteorologai: galbūt tai lietingiausia gegužė per praėjusį šimtmetį
Greta Burlėgaitė
Fotobankas
Lietus.

Meteorologai tikina, kad šių metų gegužės mėnesį kritulių kiekis jau daugiau nei dvigubai viršijo įprastą kritulių normą. Esą tai yra vienas lietingiausias paskutinis pavasario mėnesis per pastaruosius dešimtmečius, o gal net šimtmetį. Anot klimato tyrėjų, nors dėl Lietuvos geografinės padėties tokie reiškiniai nėra naujieną, tačiau esą tokie ekstremalūs reiškiniai yra ir klimato kaitos pasekmė.

„Tokio šlapio pavasario jau seniai nebuvo, ypač kalbant apie gegužės mėnesį. Su kolegom jau pradedam diskutuoti ar šį šimtmetį išvis buvo tokių lietingų mėnesių. Šiuo metu gegužės kritulių kiekis jau yra perkopęs dviejų mėnesių normą. Visgi jau galime matyti šiokį tokį prašviešėjimą, nors tiek šiandien, tiek rytoj kritulių nusimato tikrai daug, tačiau nuo savaitgalio jų turėtų būti mažiau, šeštadienį ir saulės jau daugiau turėtume pamatyti“, – sakė Biržų meteorologinės stoties vedėjas Bronius Medinis.

Meteorologas tikina, kad užsitęsę lietūs turi ir teigiamą pusę. Tiek pernai, tiek 2019 ir 2018 m. šalį kamavo hidrologinė sausra: nuseko upių, ežerų vandenys. B. Medinis prakalbo ir apie ateinančią vasarą, esą kol kas panašu, kad ji bus vėsėsnė ir dregnesnė nei įprastai.

„Paskutinėmis gegužės dienomis matomas pragiedrėjimas ir nors šilumos daug ir nebus, bet bent jau žadama mažiau lietaus. Tiesa, gegužės mėnesio pabaigos naktimis, dėja, pūs šiaurinis vėjas ir numatoma tik keliais laipsniais aukščiau nulio šilumos. Kai tokia temperatūra, tai galimai birželio pradžią pasitiksime ir su šalnele, ypač žemumose. Tačiau bendrai birželio pradžia bus šiltesnė“

Panašu, kad šią vasarą karštą bus tik pietų Europoje, tai, aišku, Ispanijoje, Prancūzijoje ir panašiai. Tas karštis ateis iki Vokietijos, bet mūsų nepasieks. Tad Lietuvoje vasara bus tokia įprasta, arba netgi šaltesnė ir drėgnesnė“, – teigė meteorologas.

Vygintas Skaraitis / Fotobankas
Lietus.

Nustatyti ir pavojingo lietaus atvejai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHT) Klimato ir tyrimų skyriaus vedėjas Donatas Valiukonis teigė, kad birželio mėnesį kol kas nėra numatomas didelis kritulių kiekis. Specialistas taip pat užsiminė, kad šį mėnesį kai kuriuose regionuose buvo nustatyti pavojingo lietaus atvejai. 

„Stebint iš klimatologinės pusės reikia atkreipti dėmesį, kad prognozė kol kas yra labai preliminari ir jos dažnai keičiasi. Bet jei remiantis jomis, tai numatoma, kad tas kritulių kiekis birželio mėnesį turėtų būti artimas daugiametėm normom“, – sakė D. Valiukonis.

Tiesa, meteorologas pabrėžė, kad gegužės mėnesį kritulių kiekis net keletą viršijo normą. Esą itin gausus lietus prasidėjo nuo pat gegužės pradžios ir tęsiasi iki dabar. 

„Kalbant apie pavasarį, o jei tiksliau apie gegužės mėnesį, nes tiek kovo, tiek balandžio mėnesiais, tas kritulių kiekis buvo pakankamai įprastas. Pirmosios mėnesio dienos buvo ypatingai lietingos, buvo nustatyti ir pavojingo lietaus atvejai, čia yra kalbama apie kai per mažiau nei 12 val. iškrenta nuo 15 iki 50 milimetrų vandens. Tiesa, nors kritulių buvo tikrai daug, jų pasiskirstymas buvo labai netolygus. Vakarinėje lietuvoje kritulių nebuvo tiek daug, kaip, pavyzdžiui, rytinę, prierytinę šalies dalį, tai tikrai tų kritulių buvo kur kas daugiau nei įprastai būna, maždaug 2-3 kartus viršijo įprastinę normą.

Yra keletas stočių, pavyzdžiui, Panevėžyje, kur per šį mėnesį iškrito tiek kritulių, kiek nuo 1961 m. tikrai nėra buvę. Tiesa, prisiminkim, kad tiek 2017, tiek 2018 metais pavasaris buvo labai sausas. tuo metu buvo didelis kritulių trūkumas, o dabar turime visai atvirkštinį procesą“, – sakė LHT Klimato ir tyrimų skyriaus vedėjas.

Priežastis – globalinis atšilimas

Anot specialisto, viena iš gausaus lietaus priežasčių yra klimato globalinis atšilimas. Esą dėl šios priežasties ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis kenčia nuo dažnėjančių ekstremalių oro kaitos procesų. 

„Lietuva yra tokioje zonoje, kurioje tokie permainingi orai yra pakankamai normalus reiškinys. Tiesa, reikia pabrėžti, kad nors Lietuvai ir yra įprasti tokie orai, dėl mūsų geografinės padėties, tačiau ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje tokie ekstremumai yra dažnėjantys, o tai lemia globalinis atšilimas. Tarsi labai stebėtis nereikia dėl Lietuvos orų mainymosi, tačiau klimato kaita intensyvinina ekstremalius procesus ir jie dėl to yra dažnėjantys“, – tikino Hidrometeorologijos tarnybos atstovas.

2021 05 26 15:23
Spausdinti