Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Miglotos ambasadoriaus Lenkijoje paieškos, „Hamas“ ir Izraelio derybos Kaire bei kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Žygimantas Gedvila/BNS
Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis patvirtino neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo.

Svarbiausių gruodžio 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Demonstracija dėl naktinių taikiklių įteisinimo

Seimui priėmus įstatymo pataisas, kuriomis medžioklėje įteisinamas naktinio matymo taikiklių naudojimas, Lietuvos žaliųjų partija trečiadienį prie prezidentūros surengė demonstraciją. Joje susirinkusieji ragino Gitaną Nausėdą pasinaudoti veto teise ir nepasirašyti praėjusią savaitę priimto Medžioklės įstatymo pakeitimo projekto. Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė per demonstraciją patvirtino, jog prezidentas – paskutinė viltis užtikrinti, kad naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nebūtų įteisintas.

Dainius Labutis/ELTA
Demonstracija dėl naktinių taikiklių prie Prezidentūros.

Šį antradienį šalies vadovas pareiškė, kad jau turi susidaręs nuomonę dėl kontroversiško įstatymo ir sprendimą dėl vetavimo paskelbs dar šią savaitę.

Nauja karinės paramos siunta Ukrainai

Krašto apsaugos ministerija (KAM) paskelbė, kad trečiadienį Lietuva Ukrainai perdavė naują karinės paramos siuntą: lauko paslaugų įrangą ir keliasdešimt tūkstančių vienetų sauso maisto davinių. „Įvairi lauko įranga kariams yra itin reikalinga žiemos sezonu. Kiekvienas mūsų paramos paketas yra papildomas žingsnis link pergalės“, – tvirtino krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Ambasadoriaus Lenkijoje skyrimas – aklagatvyje

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis patvirtino neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo. Jo teigimu, šalies prezidentui jau buvo pateiktos bent dvi ambasadorių kandidatūros. G. Landsbergis patvirtino, kad vienas atrankos dalyvių idealiai atitiko keliamus reikalavimus, tačiau procedūros užstrigo pateikus galimas kandidatūras prezidentūrai.

Žygimantas Gedvila/ELTA
Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Antradienį „Žinių radijo“ kalbinta prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė patikino, kad ambasadorius Lenkijoje yra ieškomas ir, anot jos, jį siekiama rasti kuo greičiau. Patarėja teigė mananti, kad dėl kandidatūros galima susitarti, o dabar efektyvų dvišalį bendravimą užtikrina pats prezidentas.

„Hamas“ ir Izraelio derybos Kaire

„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh trečiadienį atvyko į Kairą derybų dėl paliaubų Gazos Ruože vykstančiame kare su Izraeliu ir kalinių mainų. Jose bus kalbamasi apie galimybę sustabdyti agresiją ir karą, siekiant parengti susitarimą dėl kalinių paleidimo (ir) Gazos Ruožo apgulties nutraukimo.

Lapkritį, padedant tarpininkams, buvo susitarta dėl savaitės trukmės paliaubų ir įkaitų iškeitimo į kalinius. Tada 80 Izraelio įkaitų buvo išlaisvinti mainais į 240 palestiniečių, laikytų Izraelio kalėjimuose.

Iki naujų metų pradžios JAV parama Ukraina nedidės

JAV Senato demokratų ir respublikonų lyderiai dar antradienį pareiškė, kad iki metų pabaigos Vašingtonas negalės patvirtinti naujos pagalbos Ukrainai. „Per šiemet likusį laiką Senato ir administracijos derybininkai ir toliau sąžiningai dirbs siekdami užbaigti susitarimą“, – sakoma bendrame demokrato Chucko Schumerio ir respublikono Mitcho McConnellio pareiškime.

ES susitarimas dėl migracijos įstatymų reformos

Europos Komisijos (EK) pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas pranešė, kad Europos Sąjungos (ES) šalys ir įstatymų leidėjai trečiadienį susitarė persvarstyti bloko įstatymus dėl prieglobsčio prašytojų ir migrantų. Reforma apima greitesnį nelegalių atvykėlių patikrinimą, sulaikymo centrų kūrimą pasienyje, paspartintą prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai buvo atmesti, deportavimą ir solidarumo mechanizmą, skirtą sumažinti spaudimui didžiulių migrantų srautų sulaukiančioms pietinėms šalims.

SCANPIX
V. Orbanas pristato save Europos gynėju nuo migrantų.

Tačiau ne visos Bendrijos narės pritarė migracijos įstatymų reformai. Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto nurodė, kad Vengrija nepritaria ES šalių ir įstatymų leidėjų pasiektam susitarimui pakeisti bloko įstatymus dėl prieglobsčio prašytojų ir migrantų.

Nerimsta Lenkijos populistai

Trečiadienį Lenkijos dešinieji populistai protestavo valstybinės televizijos pastatuose, prieštaraudami planams reformuoti nacionalinį transliuotoją, kuris anksčiau buvo tiesiogiai priklausomas nuo valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS). Dar antradienį valdantieji priėmė rezoliuciją, raginančią atkurti viešosios žiniasklaidos nešališkumą ir patikimumą. Balsavimą boikotavo dauguma PiS įstatymų leidėjų, siekiančių apginti „žiniasklaidos pliuralizmą“.

2023 12 20 17:15
Spausdinti