Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


BRIUSELIS IMASI VEIKTI
Migrantų kolona Lenkijos užtvarų nenustūmė, bet išjudino ne tik ES sankcijų traukinį
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Alfa.lt
Migrantų kolona pirmadienį.

Migrantų kolonos, žygiuojančios link Lenkijos sienos, vaizdai sukėlė šoką Briuselyje ir kitose Vakarų Europos sostinėse. Prabilta apie tokias priemones, apie kurias anksčiau Lietuva tik garsiai svajojo.

Mažai kam kelia abejonių, kad šiandien (trečiadienį) pagaliau turėtų būti į ES sankcijų taikymo teisinius pagrindus įtraukta galimybė jas naudoti už dalyvavimą žmonių kontrabandoje. Tai leis įtraukti į sankcionuotų asmenų sąrašus visus, kurie prisideda prie neteisėtų migrantų kelionių nuo jų kilmės vietų iki Minsko ir toliau į Lietuvos, Lenkijos bei Latvijos pasienį. Kalbama ne tik apie atskirus asmenis ar „Baltarusijos grožybėmis žavėtis“ kviečiančias baltarusių turizmo kompanijas, bet ir apie oro linijas ar Baltarusijos oro uostus bei juos aptarnaujančias įmones.

Nors konkretus jau penktasis ES sankcijų Baltarusijai paketas turėtų būti patvirtintas tik kitą savaitę, per pirmadienį vyksiantį ES Užsienio reikalų tarybos susitikimą, jau dabar neabejojama, kad į jį pateks ir Baltarusijos oro linijos „Belavia“. Jei anksčiau kalbėta tik apie draudimą naujiems susitarimams su šia kompanija, dabar, Airijai atsitraukus, teigiama, kad sankcijos gali būti patvirtintos ir jau esančioms sutartims, t. y. Baltarusijos oro linijos gali likti be lėktuvų, kurių didžiąją dalį nuomoja. Pasak Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos, iš turimų „Belavios“ 29 lėktuvų 20 yra nuomojami iš Vakarų kompanijų, kurios daugeliu atvejų įsikūrusios Airijoje.

Apie tokias sankcijas dar prieš keletą savaičių kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, bet tuomet Briuselyje tai vertinta su šypsena.

Be to, kaip antradienį Briuselyje teigė Europos Komisijos atstovai, sankcijas svarstoma taikyti ir trečiųjų šalių oro linijoms, kurios galimai prisideda prie migrantų skraidinimo į Minską. Tarp tokių kompanijų – tokie žinomi vardai kaip „Turkish Airlines“ ar „Aeroflot“. Pasak Komisijos, svarstomi teisiniai niuansai ir galimybės. „Turkish Airlines“ oficialiai paneigė, kad yra susijusios su migrantų gabenimu.

Beje, apie tokias sankcijas dar prieš keletą savaičių kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, bet tuomet Briuselyje tai vertinta su šypsena.

Tuo pat metu į keliones lagaminus pakuojasi Europos Komisijos vicepirmininkai Margaritis Schinas ir Josepas Borellis, kurie planuoja apsilankyti prie Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienų strigusių migrantų gimtinėse ar tranzito šalyse. Įvardijama 13 šalių, su kuriomis jau susisiekė ir jas spaudžia Briuselis, kad šios nebeleistų savo piliečiams vykti į Baltarusiją. Tai Kamerūnas, Kongo Demokratinė Respublika, Kongas, Egiptas, Sakartvelas, Gvinėja, Irakas, Jordanija, Kazachstanas, Libanas, Pakistanas, Tadžikistanas ir Turkija. Dar 20 kitų valstybių ES šiuo metu „stebi“.

Pagrindinė žinia tų šalių vyriausybėms ir piliečiams: nevykite į Baltarusiją, nes atsidursite spąstuose ir sužinosite, kas yra šaltas ruduo šioje Europos dalyje. Taip pat planuojama tartis dėl jau dabar Baltarusijoje strigusių migrantų iš tų šalių grąžinimo.

Be to, Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen dar pirmadienį pažadėjo, kad kreipsis į Jungtines Tautas ir jų specializuotas tarnybas bei aiškinsis, kaip išvengti humanitarinės krizės ir užtikrinti, kad migrantai iš Baltarusijos galėtų būti saugiai grąžinami į jų kilmės šalį.

Beje, Komisija patvirtino, kad „labai atidžiai“ stebi Rusiją dėl jos potencialo manipuliuoti žmonėmis ar paversti migraciją instrumentu. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis antradienį tiesiai šviesiai pareiškė, kad Vladimiras Putinas surežisavo precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą.

„Ši ataka, kurią vykdo Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, turi savo sumanytoją Maskvoje, o sumanytojas yra prezidentas V. Putinas.“

Trečiadienį netikėtai Varšuvoje turėtų apsilankyti Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis. Jis planuoja susitikti su M. Morawieckiu ir tikriausiai daugiau išgirs Lenkijos premjero argumentų dėl „tikrojo“ migrantų krizės režisieriaus.

Situacija Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje ypač pablogėjo pirmadienį, kai į ten patraukė apie 4 tūkst. migrantų kolona, lydima ginkluotų Baltarusijos režimo atstovų. Migrantai bandė prasiveržti į Lenkijos teritoriją, bet buvo sustabdyti lenkų pasieniečių ir karių. Dabar pasienyje stichiškai susiformavo migrantų stovykla.

2021 11 10 06:00
Spausdinti