Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


SVEIKATOS APSAUGA
Ministerija supaprastino tvarką jaunus medikus norinčioms pritraukti įstaigoms
BNS
Unsplash

Sveikatos apsaugos ministerija leido gydytojams rezidentams bei slaugos ir kitų medicininių profesijų studentams sudaryti sutartis su sveikatos priežiūros įstaigomis, kad šios finansuotų studijas mainais į įsipareigojimą vėliau tam tikrą laikotarpį dirbti įstaigoje.

Sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė atnaujinusi Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaigų apmokėjimo už mokinių, studentų ar gydytojų rezidentų studijas tvarkos aprašą ir Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaigų paskolų sutarčių tvarkos aprašą.

Ministerija supaprastino sutarčių pasirašymo tvarką, t. y. anksčiau kiekviena įstaiga, prieš pasirašydama sutartis su studentais ar gydytojais rezidentais, turėjo parengti sveikatos priežiūros ir farmacijos paslaugų ir jas teikiančių specialistų poreikio prognozes, jas suderinti su įstaigos steigėju, teritorine ligonių kasa ir Sveikatos apsaugos ministerija. Dabar prognozes reikės suderinti tik su įstaigos steigėju.

Nuo šiol studijų kainą galės apmokėti ne tik įstaiga, bet ir savivaldybės administracija. Norint pritraukti daugiau naujų įstaigų sudaryti sutartis ir siekiant supaprastinti procesus, prie įsakymo yra pridedami pavyzdiniai sutarčių šablonai.

Be to, praplėsta finansuojamųjų grupė. Tai reiškia, kad įstaigos ar savivaldybės administracija galės apmokėti ne tik studentų ir gydytojų rezidentų, bet ir profesinio mokymo įstaigų mokinių, slaugytojų padėjėjų, paramedikų ir kitų, studijų kainą.

Siekiant užtikrinti visų sveikatos priežiūros srities mokinių, studentų, gydytojų rezidentų gerovę, sudaroma galimybė ne tik gydytojams rezidentams, bet ir mokiniams bei studentams pasirašyti sutartis su įstaigomis dėl kredito paskolų apmokėjimo.

Iki šiol įstaiga ir asmuo, norintis tapti sveikatos priežiūros specialistu, negalėdavo pasirašyti sutarties, kol pastarasis nebuvo priimtas į studijas. Pasak ministerijos, nuo šiol asmuo iš anksto galės sudaryti su įstaiga ketinimų sutartį ir jaustis užtikrintas, kad nepritrūks lėšų ir įstaiga apmokės studijas, jam įstojus į valstybės nefinansuojamą vietą.

Įstaiga turi teisę apmokėti mokinio, studento ar gydytojo rezidento studijų kainą ir tais atvejais, kai jo studijos jau yra prasidėjusios.

Anot ministerijos, šiuo metu vykstant priėmimui į studijas, įstaigos jau gali pradėti komunikuoti su universitetais, siekdamos užmegzti kontaktą su įstojusiaisiais.

Sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo priemonėms numatoma skirti finansavimą iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos.

Ministerija skelbia siekį, kad ne mažiau kaip 30 proc. baigusiųjų rezidentūros studijas rinktųsi darbo vietą ne didžiųjų miestų gydymo įstaigose, tam bus naudojamos finansinės ir socialinės bei kitos skatinamosios priemonės. Bendra numatomų investicijų suma siekia 14 mln. eurų.

2022 07 26 16:04
Spausdinti