Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


MEGA
Ministrai į Budapeštą nevažiuos – Lietuva įsitraukia į Vengrijos boikotą
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

ES pirmininkavimą nuo skandalingų vizitų į Maskvą ir Pekiną pradėjusiai Vengrijai – diplomatinis boikotas. Lietuva, kaip ir didelė dalis kitų valstybių narių, boikotuoja Budapešte rengiamus renginius į juos siųsdama žemesnio lygio pareigūnus.

Kiekviena šalis ES pirmininkauti pradeda nuo neformalių ministrų susitikimų pas ją namie. Šių susitikimų metu ministrai aptaria būsimo pusmečio darbotvarkę ir svarbiausius klausimus. Nuo liepos 1-osios pirmininkavimą pradėjusi Vengrija – ne išimtis. Šią savaitę jau įvyko du tokie susitikimai Budapešte, o iš viso liepą planuoti penki tokie susitikimai. Tačiau problema – į Budapeštą šalys narės siunčia žemo lygio atstovus.

Tarkime, pirmadienį ir antradienį vykusiame Konkurencingumo tarybos posėdyje Lietuvai atstovavo ne ministras, o Lietuvos ambasadorius, ir net ne ES, o Vengrijoje. Nebuvo ministrų ir iš Vokietijos bei Prancūzijos, kaip ir už vidaus rinką atsakingo Europos komisaro Thierry Bretono. Į ketvirtadienį ir penktadienį vykstantį neformalų Aplinkos tarybos posėdį Lietuva atsiuntė Aplinkos ministerijos kanclerę, o į kitą savaitę vyksiantį Energetikos tarybos posėdį vyks viceministrė.

„Sutarėme, kad nė vienas ministras nevyks, aukščiausias galimas pareigūnas – viceministras“, – IQ penktadienį sakė aukštas Lietuvos diplomatas.

Vengrijos pirmininkavimo svetainė
Jánosas Bóka.

Pasak jo, į neformalų Vengrijos boikotą įsitraukė gan daug šalių: kitos Baltijos šalys, Švedija, Suomija, Lenkija ir t. t. Kiek anksčiau Švedijos ES reikalų ministrė Jessika Roswall, ketinanti tapti Europos Komisijos nare, pareiškė, kad Vengrijos veiksmai, t. y. apsilankymas Maskvoje, neįspėjus sąjungininkų, buvo žalingi, tad turi būti ir padariniai, todėl Stokholmas dalyvaus liepą vyksiančiuose susitikimuose Vengrijoje tik valstybės tarnautojų lygmeniu.

„Neformalus boikotas yra gana rimtas“, – teigė Lietuvos diplomatas. Jei situacija nepasikeis, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis gali nevykti ir į ypač svarbų ES užsienio reikalų ministrų neformalų „Gymnich“ susitikimą rugpjūčio pabaigoje.

Vengrijos atstovai bando apsimesti, kad jokio boikoto nėra.

„Atkreipčiau dėmesį į tris dalykus: pirma, mes negavome jokių signalų iš valstybių narių, kad politiniai svarstymai darytų įtaką atstovavimo neformaliuose susitikimuose lygiui. Mes negavome jokios tokios žinutės iš jokios valstybės narės. Antra, manau, kad valstybei narei spręsti, koks asmuo ar atstovas geriausiai atstovaus jos interesams neformaliuose susitikimuose. Tai ne mums spręsti. Mums tik vienas dalykas svarbus, kad šios neformalios tarybos būtų reikšmingos, ir tam reikia profesionalaus atstovavimo, kuriam būtų suteikti politiniai įgaliojimai, kad vyktų rimtos politinės diskusijos tarybų susitikimuose. Manau, kad pirmadienį ir antradienį vykusiame tarybos susitikime Vengrijoje tai sugebėta pasiekti. Taigi mūsų, kaip pirmininkaujančios valstybės, požiūriu, nematau jokių problemų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Briuselyje kalbėjo Vengrijos Europos reikalų ministras Jánosas Bóka.

2024 07 12 12:13
Spausdinti