Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Ministras: balsavimo internetu nebus, kol nebus galimybės užtikrinti 100 proc. teisėtumo
BNS
(Alfa.lt nuotr.).

Rinkimai tradiciniu būdu vyks tol, kol neatsiras absoliučios saugumo garantijos, sako  Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Turime tikrai daug pavyzdžių ir tyrimų jau atliktų, kokį poveikį padarė tam tikriems rinkimams kai kurios valstybės, tai aš manau, kol nėra galimybės užtikrinti 100 proc. rinkimų teisėtumo ir balsų skaičiavimo objektyvumo, turime tradicinį, puikiai garantuotą, organizuotą balsavimą pažymint lapelyje, už ką tu nori atsiduoti savo balsą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė vidaus reikalų ministras. Taip jis kalbėjo nepaisant to, kad Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė projektui, kuris duotų pradžią balsavimo internetu sistemai sukurti. Anot E. Misiūno, įvedant internetinį balsavimą neturi nukentėti rinkimų patikimumas. „Iš principo aš esu, aišku, šiuolaikinių technologijų fanas. Faktas, kad judame ta linkme, ketvirtoji pramonės revoliucija susijusi būtent su internetu, su elektroninėmis paslaugomis ir taip toliau. Tačiau šiuo klausimu esu pakankamai konservatyvus. Nes mes žinome, kokias vertybes dedame į kitą svarstyklių lėkštelę – ne tik kad būtų patogus, greitas balsavimas žmonėms iš namų internetu, bet mes į kitą pusę dedame demokratiją, dedame žmonių teisėtą valią turėti demokratiškai išrinktą valdžią“, – dėstė ministras.

Kainuotų apie 2 mln. litų

Vyriausybės Seimui teikiamu Teisingumo ministerijos rengtu projektu siūloma nustatyti pagrindinius balsavimo internetu principus, rinkėjo balso prioriteto, balso patikrinimo ir anuliavimo taisykles, balsavimo paslapties užtikrinimo principus, rinkėjo tapatybės nustatymo aspektus, balsavimo internetu informacinės sistemos funkcinius, saugumo ir audito reikalavimus. Jeigu šiam įstatymo projektui pritars Seimas, Teisingumo ministerija parengs atskirų – Seimo, savivaldybių, prezidento rinkimų – įstatymų pataisas, kuriose būtų įteisintas elektroninis balsavimas. Balsavimo internetu informacinę sistemą norima įdiegti iki 2019 metų liepos, tad planuojama, kad balsuoti internetu piliečiai galėtų 2020 metų spalio mėnesį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Teisingumo ministrės Mildos Vainiutės teigimu, sistemos sukūrimas, pirminiais skaičiavimais, kainuotų 2 mln. eurų. Seime jau anksčiau keliskart teikti projektai dėl balsavimo internetu įteisinimo, bet nesėkmingai. Internetinio balsavimo šalininkai taip tikisi padidinti rinkėjų aktyvumą, o kritikai nuogąstauja, kad dėl prastos kibernetinio saugumo situacijos balsavimo internetu sistema gali tapti lengvu atakų taikiniu, gali būti siekiama pakeisti rinkimų rezultatus, keliami klausimai dėl anonimiškumo užtikrinimo. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2018 03 01 13:37
Spausdinti