Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Mirė buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis
BNS
(Reuters nuotr.).

Buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, šiuolaikinės Europos istorijos milžinas, vadinamas Vokietijos suvienijimo ir Europos integracijos architektu, mirė penktadienį būdamas 87-erių, pranešė laikraštis „Bild“.

Ilgiausiai tarnavęs Vokietijos pokario lyderis mirė savo namuose Liudvigshafene, vakarinėje Reino krašto Pfalco žemėje. H.Kohlis Vokietijos kancleriu buvo nuo 1982 iki 1998 metų. Jis yra vienintelis vokiečių politikas šiame poste buvęs keturias kadencijas iš eilės. 2015-ųjų rudenį jis buvo gydomas intensyviosios terapijos skyriuje dėl komplikacijų, išsivysčiusių po klubo sąnario keitimo operacijos, penktadienį pranešė dienraštis „Bild“. Pastaraisiais metais jo sveikata buvo pašlijusi. 2009-aisiais H.Kohlį ištiko insultas, o 2012-aisiais jam buvo atlikta širdies operacija. 2015-ųjų gegužę jis buvo hospitalizuotas prieš klubo sąnario operaciją, bet išsivysčius komplikacijoms prireikė naujų operacijų, tarp jų žarnyno. 1,93 metro ūgio H.Kohlis savo jėgų žydėjime buvo įspūdingo stoto, bet jo svoris buvo valstybės paslaptis. Dabartinė kanclerė Angela Merkel buvo laikoma H.Kohlio globotine: politikas ją įtraukė į savo kabinetą 1991 metais. Net vėliau ji atsigręžė prieš savo mentorių, kai jis įsivėlė į partijos finansavimo skandalą. Manoma, kad ta sumaištis padėjo A.Merkel perimti Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), o vėliau – visos šalies vairą. H.Kohlis pasitraukė iš aktyvios politikos 2002 metais, o pastaruoju metu buvo prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio. Jam taip pat buvo sunku kalbėti, kai jo žandikaulis buvo paralyžiuotas po pargriuvus patirtos traumos.
H.Kohlis, kuris yra vienas svarbiausių suvienytos Europos projekto architektų, yra aistringas europietis, ne kartą sakęs, kad Senojo žemyno integracija yra esminė sąlyga, kuri neleistų vėl jame įsiplieksti karams.
H.Kohlis, kuris yra vienas svarbiausių suvienytos Europos projekto architektų, yra aistringas europietis, ne kartą sakęs, kad Senojo žemyno integracija yra esminė sąlyga, kuri neleistų vėl jame įsiplieksti karams. H.Kohlis yra išleidęs knygą „Dėl susirūpinimo Europa“ (Aus Sorge um Europa), kurioje kritikavo savo įpėdinius dėl jų politikos Rusijos ir euro atžvilgiu. 2001 metais nusižudė jo žmona Hannelore, su kuria H.Kohlis susilaukė dviejų sūnų ir kuri ilgai kentėjo dėl alergijos saulės šviesai. 2008-aisiais H.Kohlis vedė 35 metais už save jaunesnę Ekonomikos ministerijos padėjėją Maike Richter. Šis politikas išgyveno per didžiulį cunamį, 2004 metais nuniokojusį Pietryčių Azijos pakrantes ir pražudžiusį daugybę žmonių – tąsyk jis turėjo būti evakuotas iš vieno pajūrio kurorto Šri Lankoje. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 16 22:14
Spausdinti