Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Mūšis dėl skaičių: PSO sumažino suvartojamo alkoholio duomenis
BNS
(Pixabay nuotr.).

Didelį atgarsį gegužę sukėlęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareiškimas, kad lietuviai yra daugiausiai alkoholio išgerianti tauta, pasipildė naujais duomenimis. Trečiadienį į Vilnių atvykę PSO atstovai atskleidė, kad tikrieji organizacijos turimi duomenys yra mažesni, tačiau, jų teigimu, lietuviai vis dar suvartoja daugiausiai alkoholio.

PSO Priklausomybių ir psichikos sveikatos centro profesorius Jurgenas Rehmas teigia, kad naujausi duomenys rodo, kad Lietuvoje vienas gyventojas suvartoja 16,3 litro alkoholio. Tačiau, anot jo, tai nėra galutiniai duomenys ir jie dar turės būti patvirtinti. „Šie duomenys dar turės būti patvirtinti valstybės. (...) Jūs vis dar esate pirmas numeris“, – spaudos konferencijoje trečiadienį teigė J. Rehmas. Pasak jo, ankstesni PSO duomenys, rodę, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas siekia 18,2 litro vienam gyventojui, buvo paremti 2013-2014 metų duomenimis. Naujausi duomenys paremti 2016 metų duomenimis. Pagal PSO duomenis, antroje vietoje pagal alkoholio suvartojimą yra Baltarusija, trečioje – Čekija. Pasak J.Rehmo, kaskart, kai PSO paskelbia, kad kuri nors valstybė suvartoja daugiausiai alkoholio pasaulyje, sulaukiama kritikos, abejojama organizacijos metodologija. „Mes sulaukiame protestų, kodėl jūs taip padarėte, bet kažkas turi išgerti daugiausiai ir paprastai tai yra kas nors iš Rytų Europos. Tai nebus Indija, Afrika, paprastai tai Europos valstybė esanti arčiau rytų“, – tikino J.Rehmas.
Pagal PSO duomenis, antroje vietoje po Lietuvos pagal alkoholio suvartojimą rikiuojasi Baltarusija, trečioje – Čekija.
Jis tikino, kad skaičiuojant valstybių alkoholio suvartojimą yra įtraukiami ne tik oficialūs statistikos duomenys, bet ir neapskaitytas alkoholis, kuris suvartojamas nelegaliai. Anot jo, penkių ekspertų grupė, kurių pavardžių PSO atstovas neatskleidžia, pateikė savo vertinimus, kiek Lietuvoje alkoholio suvartojama nelegaliai. Vėliau šie duomenys buvo tikslinami ir iš naujo pateikiami ekspertams, kad šie būtų patvirtinti dar kartą ir galutinai įtraukti į statistiką. Be to, anot J. Rehmo, skaičiuojant alkoholio suvartojimą, galutiniai skaičiai pateikiami valstybėms, kurios gali pateikti savo pastabas. Tačiau į jas neatsižvelgiama tais atvejais, kai valstybės nepagrindžia jų. Anot PSO atstovo, matoma tendencija, kad kiekviena valstybė siekia sumažinti alkoholio vartojimo statistiką. „Pavyzdžiui, pateikėme duomenis Iranui ir jie teigė, kad jie neteisingi, nes Irane nėra alkoholio. (...) Klausiame, kodėl tuomet pas jus sulaikyta 2 tūkst. žmonių dėl prekybos nelegaliu alkoholiu? Šalys turi savo teiginius pagrįsti duomenimis“, - aiškino J.Rehmas. Nauji skaičiai vis dar nesutampa su Statistikos departamento gegužės pabaigoje pateiktais 2016 metų duomenimis. Departamento atstovų teigimu, 2016-aisiais lietuviai suvartodavo 13,2 litro gryno alkoholio. Tiesa, jų skaičiavimo metodika skiriasi nuo PSO – pastarieji įtraukia ir nelegaliai suvartotą alkoholį. Tuo tarpu Statistikos departamentas skaičiuoja tik oficialiai parduotą alkoholį, be to iš bendro oficialiai parduoto kiekio išskaičiuoja užsieniečių Lietuvoje išgertą alkoholį, tačiau prideda lietuvių turistų gėrimus užsienyje.   Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 14 14:24
Spausdinti